Българи снимаха филм в стратосферата

delga

На височина 31 км край Пазарджик български студенти изстреляха малък летателен апарат, наподобяващ киносалон, в който за първи път заснеха филм в стратосферата. Експериментът е част от програмата „Космически предизвикателства“, в която участват учени от Европейската космическа агенция, НАСА, Калифорнийския технологичен институт и други. Идеята на програмата е да даде нови умения на младите учени в областта на високите технологии.

Проектът участва в надпреварата за интерпретация на филм с продължителност 60 секунди. Конкурсът на JAMESON IRISH WHISKEY дава възможност на младите киноталанти да присъстват на наградите на списание EMPIRE и да се докоснат до световното кино. Самият филм е римейк  на „BLADE RUNNER“. Той е дело на британеца Филип Аскинс, режисьор и аниматор, който през 2013 г. печели първото място в състезанието JAMESON EMPIRE DONE IN 60 SECONDS.

Снимка: www.360mag.bg

Близо два месеца българските студенти подготвят летателния апарат. Той се издига в атмосферата с помощта на балон. Специалният латекс, от който е изработен, му помага да издържи на температура от около -40 градуса на километри от Земята. За направа на киносалона служи материал от 3D принтер, употребяван от НАСА. Смартфон с препрограмирани функции е използван за екран. След като апаратът достига височина от 30 км, започва прожектирането на филма. След още един километър балонът постига максимално разширяване и се пука. Апаратът се приземява с помощта на парашут. Системата за проследяване, монтирана на борда, позволява на специалистите да открият апарата в Родопите.

Две Full HD камери заснемат кинопрожекцията. Едната е закачена за външната обвивка на летателната машина, а другата снима кинопрожекцията в салона. Проектът завършва успешно, а авторите разказват в документален филм за неговата реализация.

20 държави ще се надпреварват за първото място на финала в Лондон. Всеки може да участва в състезанието като избере филм и заснеме негова интерпретация в рамките на 60 секунди. До 20 януари 2014 г. могат да се подадат заявки на адрес: http://www.jamesonempirediss.com.

Next Post

Концепция за вертикално гробище спечели награда за „Най-оригинално предложение”

Вертикално гробище, в което починалите са заровени в многоетажна сграда, спечели награда за „най-оригинално предложение” на конференция за гробища и гробищни паркове в Осло. В сградата мъртвите ще се извисяват над живите и то в градска среда. „Съвсем скоро сегашните гробища ще бъдат преместени, за да се освободи място за […]
Идея за гробище в сграда

Може да харесате още