Втори кръг на конкурса „Математика без граници“ наближава

delga
Източник на изображението:webcafe.bg

Първият етап на световния конкурс по математика приключи, но предстои втори кръг, след което най-добрите ще отидат на финал. Участниците в математическия конкурс са общо 3812 ученици от различни държави на три континента: България, Армения, Афганистан, Беларус, Казахстан, Молдова, Русия, Узбекистан, Мексико, Турция. Очакват се и участници от Китай, Тайван, Тайланд, Сингапур, Малайзия, Хонг Конг, Филипини и Индонезия.

Българите, участвали в международния конкурс “Математика без граници”, са около 2600 от градовете София, Варна, Бургас и Стара Загора.

В първото по рода си ученическо състезание участват ученици от II до XI клас. След приключване на всеки кръг задачите ще бъдат публикувани на сайта на състезанието. Тестът се състои от 20 задачи с избираеми и свободни отговори, подходящи за възрастта на участниците и учебното съдържание в различните държави. По въпроса за изготвянето на тестовите въпроси имат грижата екипи от специалисти. Главните организатори на конкурса са математикът Любомир Любенов и INNOVATION – Казахстан. Голям принос в световното научно мероприятие има и  проф. Евгения Сендова.

Снимка:интернет

След приключилия първи кръг следват още два, като през месец януари на 2014 година ще бъдат обявени новите задачи за втори кръг. Финалът е през юни следващата година и ще се състои в Слънчев бряг. Участниците, показали най-добри резултати и събрали най-много точки от предварителните два кръга, получават покана за участие във финалния кръг на турнира, който се нарича “Математически звезди”. Тези, които няма да могат да дойдат в България, за да участват във финалния кръг на състезанието, ще могат да го направят дистанционно.

След всяко състезание 30% от участниците, показали най-добри резултати, получават награди: златен, сребърен, бронзов медал и сертификати.

Златна купа “Математика без граници” ще получат най-добрите, първенците, класирали се от всеки клас. Класиралите се на второ и трето място съответно ще получат сребърна и бронзова купа.

Пожелаваме успех на българските участници в конкурса “Математика без граници”.

 

Next Post

Aвстралийските държавни пощи предлагат първата в света видео пощенска марка

Австралийските пощи осъзнават невъзможността за изпращане на колети по електронен път и правят всичко възможно за да доставят удоволствие на Коледа за своите клиенти. Видео пощенската марка дава възможност на изпращача да запише и изпрати видео с размер до петнадесет секунди. Австралийските държавни пощи използват модерна технология, която добавят към […]
Австралийска видео марка

Може да харесате още