Голям метеорит падна в Урал, Русия

gbx 1

Голям метеорит избухна над небето на Уралския федерален окръг на Русия. Събитието е било видимо в Тюмен, Челябинск и Свердловск. Прозорците на сградите в района са се счупили, а телефоните са престанали да работят. Има пострадали над 1000 души, от които 200 са деца.

Министерството на извънредните ситуации е мобилизирало близо 20 000 души, които са в състояние на повишена тревога. Три самолета или хеликоптера са в готовност да инспектират района.

Ройтерс, позовавайки се на РИА-Новости, пише, че експлозията се е случила на около 10 000 метра височина. По предварителни данни има ранени от счупените стъкла.

Според някои източници може метеоритът да е бил ударен от ракета на руските противовъздушни сили.

Части от него са паднали в град Сатка, разположен на около 1300 км от Москва. Около 600 кв м от покрива на фабрика е бил напълно унищожен.

Според очевидци експлозията от него е била толкова силна, че земята се е разтресла като при заметресение и падане на мълния.

Юрий Буренко, оглавяващ местния клон на Министерството на извънредните ситуации в Челябинска област, потвърди пред журналисти, че метеоритният дъжд е предизвикан от парчета от астероида 2012 DA14, преминал сутринта край Земята, за който съобщи NASA

Астероидът е преминал само на 30км от атмосферата на земята, което в астрономически мащаби е меко казано „на косъм“.

.
Няколко видео материала от очевидци:
http://www.youtube.com/watch?v=QIMKQihoYRI

 

Военните са открили яма с диаметър над 6 метра на мястото на възможното падане на отломки от метеорита край езерото Чебаркул в Челябинска област. Масата на небесното тяло е била около 50 тона, като това е най-мощното подобно явление в Русия през последните 12 години, заяви директорът на астрономическата обсерватория в Иркутския държавен университет Сергей Язев.

 

One thought on “Голям метеорит падна в Урал, Русия

  1. http://bit.ly/VkyMFh
    Благодарение на НАСА, можете да проследите на живо рекордното приближаване на 45-метров астероид до земята – днес 15.02.2013 в 21:24 българско време

Comments are closed.

Next Post

40 дни протести

Днес 23 юли протестът започва в 17:00ч. пред Парламента на площад Народно събрание. Днес 23 юли 2013г. е 40-ят ден от протеста #ДАНСWithMe за оставка на правителството на Орешарски. Вече 40 дни всеки ден хиляди и десетки хиляди хора, ден след ден, неуморно излизат на площада пред Министерски съвет към […]

Може да харесате още