Концепция за вертикално гробище спечели награда за „Най-оригинално предложение”

delga

Вертикално гробище, в което починалите са заровени в многоетажна сграда, спечели награда за „най-оригинално предложение” на конференция за гробища и гробищни паркове в Осло.

Обикновено гробище
Нова концепция може да промени гробищните паркове

В сградата мъртвите ще се извисяват над живите и то в градска среда.
„Съвсем скоро сегашните гробища ще бъдат преместени, за да се освободи място за жилищни сгради за живите. Вертикални гробища биха били интересна част от градската среда и ще напомнят за смъртта като естествена част от човешкия живот. С течение на времето вертикалните гробища ще се превърнат в монументални и най-високи сгради във всяко населено място,” коментира Мартин Макшери, студент в кралското училище по архитектура в Дания и автор на оригиналната идея.
Гробищната кула бе една от двадесетте представени концепции в състезание за млади архитекти и дизайнери, организирано от скандинавската асоциация за гробища и крематориуми. Най-интересните и впечатляващи идеи получават награди и признание. Според концепцията на Макшери сградата – гробище ще предлага различни етажи за всяка религия. Многоетажния монумент ще притежава етажи за атеисти и съхранение на урни с прахта на кремирани. Погребването ще се извършва от специален кран, който ще бъде перманентно инсталиран в близост до сградата. Машината ще служи и за премахване на стари клетки и урни. В крайното класиране за най-добра идея награди спечелиха състудентки на Мартин, Катрин Харвинг и Хенриет Шьонхайдер, с концепцията си за подмяна на надгробните паметници с общи паметници за гробове. В годините след втората световна война телата на загиналите биват погребвани в найлонови чували с идеята, че така е по-хигиенично. За съжаление по този начин останките не се разлагат бързо, което създава неудобство при повторно използване на гробното място. В Норвегия всеки починал има безплатно място за гроб в период от двадесет години.

Идея за вертикално гробище в Мексико
Проект „Мокша“ на мексикански архитекти

След това семейството на погребания трябва или да заплаща годишна такса или да преотстъпи мястото на друг починал. Концепцията за вертикално гробище не е нещо съвсем ново. В Бразилия подобни сгради се строят от 1980-та година. Индийски архитекти също са представяли сходни идеи за справяне с растящата популация и липса на място. Архитект – проектанти от Мексико предлагат вертикално гробище може да бъде изградено под земята. Проекта на мексиканците Лопез Балан, Елза Мендоза и Адриан Гарсия е озаглавена „Кула за мъртвите”.

 

Next Post

Дженифър Анистън ще се снима топлес в календар за 2014-та година

Дженифър Анистън съобщи, че се е съгласила да се снима топлес в календар за 2014-та година. Четиридесет и четири годишната актриса разкри това в токшоуто Tittle Tattle в Бевърли Хилс. Дженфър вече е била интервюирана от няколко известни списания относно предстоящите й снимки за календара. Анистън е популярна като мила […]
Известната актриса Дженифър Анистън

Може да харесате още