Къща на равноденствието

delga

През 2012 г. Съюза на архитектите в България дава голямата награда на „Къща на равноденствието”. Нейн автор е арх. Борислав Игнатов.
Тя се намира край град Каварна. Построена е на 2 етажа, на ската над голф игрището „Тракийски скали” и е с уникална гледка към морето. Както вероятно се досещате притежава всякакви екстри и удобства на съвременното луксозно жилище – басейн, СПА център, фитнес зала, просторен хол с кухня, четири спални – всяка една от тях с баня и тоалетна.

Източната част на къщата с гледка към морето
снимка: jilishta.com

 

 

Това което отличава тази къща е връзката и с астрономията. На покрива на къщата има направен тесен стъклен процеп, през който попадат слънчевите лъчи върху линейна скала, която се намира на пода на всекидневната. Така се получава слънчев часовник и календар. Може да се наблюдава ежедневното движение на слънцето, както и плавния преход на времето от сезон към сезон.

Дневния кът, където се намира слънчевия календар
снимка: jilishta.com

Къщата е построена така, че да отговаря на немския стандарт за пасивни къщи и американския стандарт „Лийдс” за устойчиво строителство. Южната фасада на къщата има наклон, който съответства на ъгъла на лятното слънцестоене. Ефекта от това е, че летните лъчи се отразяват, а зимните се пропускат в дневната. Къщата е с консумация на енергия, няколко пъти по ниска от тази на един апартамент. Това е постигнато чрез системите за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията, тройните стъклопакети на стъклената дограма и окачената фасада. Към всичко това се добавя локална пречиствателна станция, резервоар за дъждовна вода, собствен ел. генератор.

Западната част на къщата, която е в пълен синхрон с околната среда
снимка: jilishta.com

Покрива на къщата е озеленен, като върху него има местни тревни видове. Това помага къщата да се слее напълно с природата.

Хоризонталната сграда е вмъкната в скалистото плато, което позволява на нейните обитатели дискретно да се наслаждават на перфектната морска панорама и да живеят в унисон с околната среда.

Всичко това прави къщата една наистина уникална сграда, която е  в пълна хармония с природата и околната среда,  съчетавайки функционалността и лукса на съвременното жилище.

Next Post

Любопитни неща се случват в Къщата на “Vip Brother” 2013

Любимият на Русата Златка влезе в Къщата на Vip Brother 2013. Докато легендата на българския рап – Мишо Шамара напусна шоуто, след поредните елиминации на 4 ноември, “брадарите” се сдобиха с още един съквартирант. Човекът, който се присъедини към сплотеното семейство на “Vip Brother” 2013, новият участник, прекрачил прага на […]

Може да харесате още