Марката Acer с рекордни загуби през 2013г.

Acer отчита загуби в размер на 445 милиона щатски долара за третото тримесечие на 2013 г., надминавайки прогнозите на анализаторите. Заедно с напускането на изпълнителния директор, компанията ще претърпи съкращения, които ще засегнат 7% от служителите по целия свят, костващо допълнителни 150 милиона долара.

В ситуация на криза, компанията взема важни решения и процедира със смели реформи, за да спаси позицията си. Намалените продажби на персонални компютри, както и конкуренцията от смартфони и таблети не оставят други възможности. Gateway и iGware не задоволили очакванията на потребителите.

Главният изпълнителен директор на Acer вече е подал оставката си, която била приета от борда на директорите. Вместо намиране на нов изпълнителен директор, компанията е решила, че най-доброто решение е завръщането на основателя ѝ Stan Shih в позицията на президент, което означава, че делегира всички правомощия и задължения да взема решения, като управляващ директор.

Въпреки пазарните усилия на смартфони с Acer Liquid S2 с камера и 4K видео и предишните модели, като Acer Aspire P3 (първият конвентируем Ultrabook с Windows 8), компанията остава в застой. Очаква се тласъкът с Windows 8.1 да подпомогне продажбите на новите Acer Iconia W4 таблети с Intel Bay Trail CPU.

Stan Shih, като настоящ президент на Acer ще управлява, работейки без заплата.