Най-големият частен ВУЗ в Кипър приема Биткойн семестриални плащания

delga

Представители на най-големият частен университет в Кипър съобщиха, че започват приемане на биткойн плащания за семестриални такси. Страната бе център за банкови плащания преди финансов колапс, състоял се миналата година и довел до приемане на спасителен план от други държави. Според официални лица от университета в Никозия, стъпката по приемане на биткойн плащания не е обвързана с финансовото положение на страната. Университета е един от малкото в Средиземноморието с преподаване на дисциплини изцяло на английски език. Основната причина за приемане на тези плащания е удобство за чуждестранни студенти.

Частен университет в Кипър
Най-големият кипърски частен ВУЗ

Според Кристос Влачос, изпълнителен финансов директор в кипърската частна образователна институция, университета е първият в света, който приема биткойн семестриални плащания. Биткойн е криптирана дигитална валутна единица, която според различни адвокати е защитена от фалшифициране. Стойността й се определя от предлагането и търсенето й. Критици определят новата единица за разплащане като начин за манипулиране стойността на други реални валути. Влачос смята, че няма никакъв риск за университета, защото пристигналата биткойн сума веднага се конвертира в евро според курса на валутата за деня. В допълнение към тази информация финансовият директор представя и новата магистърска програма в университета – Дигитална валута. Целта на магистърската програма е да даде повече знания на предприемачи и обществени управленци повече знания за новата валута.

Новата дигитална валута
Биткойн дигитална валута
Рос Улбрихт
Рос Улбрихт

„Дигиталната валута е нова концепция, но валутите са измислени преди векове. В новата ни магистърска програма желаем да изследваме развитието на новата парична единица и да предоставим тези знания на нашите студенти,” разяснява доктор Андреас Полимитис, заместник-ректор на университета.
Новата магистърска програма ще се осъществява онлайн и офлайн в зависимост от възможностите на обучаващите се. Частният университет в Никозия е най-големият частен ВУЗ в страната с над пет хиляди обучаващи се студенти. Според Кристос Влачос правителството на Кипър трябва да подготви регулаторна рамка за привличане на дигитална валута, чрез която да стимулира икономическото развитие на страната.
„Знаем, че дигиталната единица е неизбежно техническо развитие за онлайн търговия, финансови системи, международни плащания и глобалната икономика. Дигиталната единица ще създаде по-ефективни услуги и ще бъде механизъм за управление на финанси в региони, където банковите услуги не са добре развити. Точно затова смятам, че би било добре да използваме този метод на плащания във всички национални институции и градове в Кипър,” коментира Кристос Влачос.

Биткойн плащанията попаднаха под силен контрол на властите след като двадесет и девет годишният Рос Улбрихт осъществи измами в онлайн магазина Силк Роуд.

Next Post

Ламборджини произведоха последния си Галярдо автомобил

Прекратиха производството на Ламборджини Галярдо след десетгодишно присъствие на автомобилния пазар. Последния модел Ламборджини е Галярдо LP 570-4 Спайдър Перформанте в завода Света Агата в град Болонезе. Над четиринадесет хиляди бройки са произведени точно от този модел на известната марка. Ламборджини представят своят модел Галярдо на изложението за автомобили в […]
Модел Галярдо

Може да харесате още