Ново проучване доказа, че видео игрите не влияят върху поведението при децата

2 516 прегледа
Дете играе на компютърна игра

Компютърните игри не влияят на поведението при децата

Ново изследване, направено във Великобритания, доказа, че играенето на видео игри не води до проблеми в поведението като липса на внимание или депресия. Общоприето мислене е, че играещите видео игри са асоциални хора, които по-късно развиват и психически заболявания. Проучването на университета в Глазгоу е базирано на данни от хиляди майки, които са следили поведението на децата си.

Показателите, които са следили загрижените родители са емоционални симптоми, проблеми с приятели, хиперактивност и силно социално поведение. Една от целите, които си поставят английските учени е да се установи има ли връзка между прекараното време пред монитора, емоционалното израстване и интелектуалното израстване. Изследването е фокусирано най-вече върху въздействието на видео игри и телевизионни предавания върху единадесет хиляди деца. Друг аспект на научния експеримент е дали продължителното играене на видео игри води до по-голяма агресия, депресия или някакви психически заболявания. Учените проучват и дали игрите влияят по-силно когато потребителят е по-прехласнат по тях и непрестанно ги играе. Резултатите от извършеното научно изследване сочат, че продължителното и често играене на видео игри няма никакъв ефект върху поведението на играещите. Гледането на телевизия обаче в продължение на повече от три часа на ден от петгодишни води до поведенчески проблеми и при двата пола. Без значение от резултати и научни доклади много други проучвания сочат, че по-интересните видео игри успяват да подобрят рефлексните, когнитивни умения както и здравословното състояние на мозъка.

Майка и баща се грижат за сина си

Скорошно проучване, извършено в английска молекулярна психиатрия, доказа, че видео игрите водят до увеличаване на мозъчни региони, отговорни за памет, двигателни умения и стратегическо мислене.

В проучването се предлага видео игрите да се ползват за противодействие при някои рискови фактори като пост травматичен стрес, шизофрения и невродегенеративни заболявания.

Проучванията от този тип показват, че отглеждането на деца е сложен процес, изискващ цялото внимание на родителите. Именно майките и бащите са тези, които изграждат бавно и постепенно света, в който живее детето.

Ново проучване доказа, че видео игрите не влияят върху поведението при децата
5 (100%) 2 votes