Осемгодишна индийка се разведе със съпруга си

1 662 прегледа
Фатима Мангре желае своето детство

Фатима Мангре се учи да рисува

Осемгодишно момиче стана първата разведена съпруга на тази възраст след като е бракосъчетана когато е била на четири години. Фатима Мангре е била дадена за съпруга от баща си Анил, който е уговорил сватбата с бащата на десетгодишния Аржун Бакриди. Женитбата се състои в град Шравасти, област Утар Прадеш, Индия. Когато жениха пристига в дома на избраницата си баща й отказва да я даде под предлог, че иска тя да навърши осемнадесет години.

„Късно осъзнах, че практиката да се омъжват момичета на такава възраст е лоша и трябва да оставя дъщеря си да изживее младежките си години,” казва бащата на булката Анил.
Бащата на момчето, Дипак, е недоволен от решението на Анил и желае да го оспори пред властите. Областната управа на Утар Прадеш е инициирала разследване на случая. В скандалният случай се включва и представителка на Националната комисия на жените в Индия – Нирмала Самант. Защитничката на правата на жените прави всичко по силите си за да помогне на разследването.
„Това е напълно скандално и е необходима повече информация преди да вземем каквото и да е решение. Бащата на момичето трябва да обясни защо я е омъжил на четиригодишна възраст, а бащата на момчето – защо се е съгласил на такава уговорка. Цялата история е изпълнена с много чувства, неясноти и нежелание от страна на момичето,” коментира Самант.

Индийска защитничка правата на жените

Нирмала Самант защитава правата на жените в Индия

Бащата на момичето е изпратил писмо до Националната комисия на жените в Индия, в което той търси снизхождение тъй като се е намесил и не е пуснал дъщеря си.
„Вече признах вината си. Признах, че всичко това не е правилно. Сега искам да поправя всичко. Искам да дам на дъщеря си едно нормално детство, което тя заслужава. Ще направя всичко по силите си за да я защитя,” казва бащата Анил.
Кандидата за съпруг, Бакриди, е избягал за да не се компрометира със скандала. Според официални данни от УНИЦЕФ над 32.9% от момичетата в тази индийска област биват омъжвани на възраст под осемнадесет години.

Осемгодишна индийка се разведе със съпруга си
5 (100%) 2 votes