Осемгодишна индийка се разведе със съпруга си

Изглед от северен Утра Прадеш
Фатима Мангре желае своето детство
Фатима Мангре се учи да рисува

Осемгодишно момиче стана първата разведена съпруга на тази възраст след като е бракосъчетана когато е била на четири години. Фатима Мангре е била дадена за съпруга от баща си Анил, който е уговорил сватбата с бащата на десетгодишния Аржун Бакриди. Женитбата се състои в град Шравасти, област Утар Прадеш, Индия. Когато жениха пристига в дома на избраницата си баща й отказва да я даде под предлог, че иска тя да навърши осемнадесет години.

„Късно осъзнах, че практиката да се омъжват момичета на такава възраст е лоша и трябва да оставя дъщеря си да изживее младежките си години,” казва бащата на булката Анил.
Бащата на момчето, Дипак, е недоволен от решението на Анил и желае да го оспори пред властите. Областната управа на Утар Прадеш е инициирала разследване на случая. В скандалният случай се включва и представителка на Националната комисия на жените в Индия – Нирмала Самант. Защитничката на правата на жените прави всичко по силите си за да помогне на разследването.
„Това е напълно скандално и е необходима повече информация преди да вземем каквото и да е решение. Бащата на момичето трябва да обясни защо я е омъжил на четиригодишна възраст, а бащата на момчето – защо се е съгласил на такава уговорка. Цялата история е изпълнена с много чувства, неясноти и нежелание от страна на момичето,” коментира Самант.

Индийска защитничка правата на жените
Нирмала Самант защитава правата на жените в Индия

Бащата на момичето е изпратил писмо до Националната комисия на жените в Индия, в което той търси снизхождение тъй като се е намесил и не е пуснал дъщеря си.
„Вече признах вината си. Признах, че всичко това не е правилно. Сега искам да поправя всичко. Искам да дам на дъщеря си едно нормално детство, което тя заслужава. Ще направя всичко по силите си за да я защитя,” казва бащата Анил.
Кандидата за съпруг, Бакриди, е избягал за да не се компрометира със скандала. Според официални данни от УНИЦЕФ над 32.9% от момичетата в тази индийска област биват омъжвани на възраст под осемнадесет години.