Рилските езера се присъединяват към ЮНЕСКО

delga
езерото Бъбрека в Рила
Снимка: Личен архив

Седемте рилски езера, които са част от Стоте национални туристически обекта на България, са предложени за влизане в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Националната кампания по включването им е поета от сдружение “Зелени инициативи’’, а в интернет ще бъде проведен референдум за присъединяването им. В списъка на световното наследство влизат обекти, одобрени по международна програма на ООН за наука, образование и култура.
Езерата притежават характеристики и отговарят на критерии за обявяването им за природно наследство. По този начин те ще получат специален статут и защита. В последните няколко години езерата се посещават от хиляди туристи годишно. Инвеститори проявяват интерес към района на Сапарева баня и имат планове за построяване на целогодишно функциониращ комплекс, което би увеличило туристическия поток към езерата. Неконтролируемите посещения на туристи от всички краища обаче не се отразяват добре на биоразнообразието в езерата, което води до антропогенна ерозия, съобщават еколози. Необходимо е равномерно и правилно разпределение на натоварването в природата. Увеличаване на територията за посещения от туристите също е начин за разтоварване на големия поток от посетители, а в същото време увеличава техния брой. Еколози имат опасения, че прекомерните застроявания в района на Рилските езера би ги превърнало в Слънчев бряг 2. Те се обосновават с големите инвеститорски надежди без дори да са съобразени с климатичните промени.

Седемте рилски езера

Това са изводите на еколози и защитници на природата във връзка с бъдещето на туристическия обект. Първа стъпка към опазване на езерата е в съгласуването на действия от всички страни, имащи отношение към проблема. Нужно е да се създаде модел за развитие на района. Според зам.-министъ

ра на околната среда всяка икономическа дейност трябва да е съобразена на първо място с опазването на природното богатство. Министерството трябва да поставя ясни и действащи регламенти, които да се спазват от всички страни. Последствията от климатичните промени и засиленият туристически поток са на лице и държавата трябва да се справи с този проблем, категорични са еколозите.

5/5 - (2 votes)
Next Post

Учени създадоха функциониращ черен дроб с 3D принтер

Група американски учени създадоха най-малкият 3D човешки черен дроб, който функционира също както реалният. Мини черните дробове, създадени от калифорнийската изследователска компания Organovo са с дълбочина половин милиметър и широчина четири милиметра. Компанията Organovo се занимава с изработка на функциониращи триизмерни човешки тъкани. Изработените органи могат да извършват почти всички […]
Принтиране на човешки органи