Сграда разтопи автомобил

gbx
Авторска снимка: Георги Стефанов, plusbg.eu

Новостроящ се небостъргач в Лондон с име Уоки Токи, с интресна неправилна форма, отразява слъцето, така че създава опасно висока температура на улицата.

Тези дни в Лондон температурите са необичайно високи и времето е слънчево. Оказва се, че от едната си вдлъбната страна, прозорците на сградата са подредени, като параболоично огледало, което в определени дни от годината започват да концентрират отразените слънчеви лъчи към тротоара на близка до сградата улица.

Британската преса отбеляза, че собственик на луксозена кола марка Ягуар, паркиран на слънце близо до небостъргача, намерил колата си частично стопена. Страничните огледала и други части съдържащи пластмаса били в лошо състояние и формата им била трудно различима. Оказало се, че мястото, на което е спрян автомобила е неподходящо – слънчевата светлина от прозорците на небостъргача се отразява едновременно от всичките стъкла и се събира на едно място, голямо колкото няколко паркирани коли.

Заради инцидента, паркингът пред сградата е затворен от общината.  Все още недостроен, небостъргачът причинява проблеми и на други. Собственичка на малък магазин в близост до строежа се оплака, че отражението е подпалило столовете в обекта ѝ. Друг собственик на хотел показа, изгоряла изтривалка. Повиканите специалисти са измерили температора от над 90 градуса по Целзии, която е опасна за хора и лесно запалими предмети. За решаване на проблема, те смятат, че е възможно прозорците на Уоки Токи да се боядисат със специално покритие, за да не отразяват толкова силно слънчевата светлина.

Собствениците на сградата се оправдаха, че този феномен се получавал много рядко, на определено място и само няколко дена в годината, когато слънцето застава под определен ъгъл.

Небостъргачът е проектиран от уругвайски архитект и трябва да бъде завършен в началото на 2014-та година.

Next Post

Къща на колела

Къщата на колела е едно място, където можете да прекарвате времето си с хората, които обичате. Място, където можете да живеете и уютен подслон в горещи или студени дни. В обикновената къща сте закотвени на едно определено място и не може да се преместите. Това, което имаме тук е нещо […]

Може да харесате още