Сеизмолози идентифицираха вулканични трусове под леда в Антарктика

delga
Топографско изображение
Топографска карта на сеизмичният район в Антарктика

Вулкан на дълбочина около хиляда километра е най-вероятната причина за по-бързото топене на основна ледена плоча в Антарктика. Разтопяването на плочата би повлияло значително на климата в света. Сеизмолози, работещи в планинската зона Мери Бърд Ленд в западната част на Антарктика са засекли серия от земетресения с ниска степен. Според статия, публикувана в Nature Geoscience, тези трусове са много сходни с предшестващи вулканични изригвания. В статията се посочва, че характеристиките на леките земетресения в ледения континент са изключително сходни с подобни от вулканични зони в Аляска, Хавай и Филипини. Дълбочината и обхвата на трусовете води учени до извода, че движенията се получават в границата между земната кора и земната мантия.
„В началото нямах представа, че става въпрос за вулканична дейност, но когато събрах информация от различни констатирани факти осъзнах, че съм открила вулкан,” коментира Аманда Лаф, сеизмолог от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.
Според сеизмоложката вероятността за масивно изригване на огън и лед е малка. Лаф смята, че трусове с подобни характеристики не изригват често. Освен това ледената плоча е достатъчно дебела за да попречи на подобна активност.

Снимка на планината Сидли
Снимка на сеизмичната планина „Сидли“ в Антарктика

„Дали нещо такова може все пак да се случи през следващите двадесет години? Не знам. За да изригне лава ще е необходимо наистина силен натиск отвътре навън,” – разяснява Аманда.

Въпреки това дори и слабо изригване би довело до засилено топене на ледената обвивка. Изследванията до сега не успяват да посочат причините за наличието на подобни земетресения.

Информацията за трусовете е налична благодарение на провеждащо се изследване за взаимодействие между антарктическия лед и ледената кора на континента. Проучването е и част от програма за изследвания на полярни шапки на Антарктика. Изследователските уреди за сканиране са предоставили и изображения на пластове пепел от изригване, станало преди осем хиляди години. Налични са доказателства и за малки парчета магма в топографската карта на Антарктика. Проучването се води от Дъглас Вийнс – геофизик и сеизмолог от същият Вашингтонски университет в Сейнт Луис. Заедно с тях ледената обвивка изследват учени от университети в Ню Мексико, Колорадо, Тексас и Охайо.

Next Post

Новият проект на Google – “Loon”

Project Loon е новият експериментален проект на Google, който има за цел да провери дали може да се разпространи интернет връзка и в най-отдалечените точки на света. С помощта на балони – тридесет на брой, изпълнени с хелий, превозващи компютърна техника. Околосветската им обиколка стартира от Нова Зеландия, като най-важната […]

Може да харесате още