Точкова диета

delga

Една от най-дълго практикуваните диети се нарича точкова диета. Вместо да ограничава и забранява определени храни, тя се фокусира върху балансираното хранене и здравословния начин на живот. Има няколко основни неща, които различават точковата диета от останалите.

 

Първо, както предполага и името й, една точкова диета се състои от система от точки. Въпреки че с годините диетата е претърпяла промени и развитие, основната идея е останала непокътната. Точките са също като калориите – стойност, която носи всяка една съставка в точковата диета, като всеки човек има определена квота от точки за деня.

 

Броят на точките за деня ви зависят от началното ви тегло преди да започнете диетата, възрастта и физическото ви състояние, като постепенно намаляват докато отслабвате. В точковата диета се включват и по няколко допълнителни точки всяка седмица, които могат да ви послужат, ако решите да се храните навън примерно.

 

Точковата стойност на всяка храна е измерена чрез анализирането на хранителните вещества в нея – мазнини, протеини, въглехидрати и фибри. Точните методи за измерването на тези стойности обаче са тайна. Точковата диета действа на принципа, че храните, от които бихте напълнели, носят повече точки от онези, които са по-полезни и диетични. Така например листо целина е много по-малко точки от един хамбургер.

 

Основното положително нещо при ефективната точкова диета е, че за разлика от повечето други диети, тук ви е позволено да се наслаждавате на каквато храна поискате – няма нищо забранено. Това ви позволява да си правите сметка на точките, за да не ги прахосвате наведнъж. Например ще можете да си позволите парче шоколадова торта, ако заложите на по-полезни храни, които ще ви оставят достатъчно точки, които да похарчите за нея.

Прочетете повече на: iZdrave.com

 

 

Next Post

България наниза 120 точки на Люксембург, но загуби шансове за Евробаскет 2013

Българският национален отбор по баскетбол разби тима на Люксембург със 120-95 в последния си мач от квалификациите за Евробаскет 2013.   Момчетата на Росен Барчовски имаха нужда от още по-разгромна победа над слабака от Херцогството, но покахаза слаба игра в защита и допуснаха цели 95 точки в своя кош.   […]

Може да харесате още