Учени откриха човешка ДНК на 400 000 години

delga
снимка: bbc.co.uk

Учени откриха ДНК материал на 400 000 години в Сима де лос Уесос в Северна Испания. Това откритие отваря нови хоризонти при изучаването на нашите предци. Но резултатите са объркващи, защото възникват повече въпроси, отколкото отговори за нашето все по-сложно родословно дърво. В списание “Nature” е описан като най-старият човешки генетичен материал.

Човешките останки са намерени близо до северния испански град Бургос, старателно изкопани и сглобявани в продължение на повече от две десетилетия.
За да стигнат до мястото в пещерата, където са се намирали останките, изследователите е трябвало да вървят стотици метри през тесните и тъмни пещерни тунели, наричано на испански ─ “Sima de los Huesos”.

снимка: bbc.co.uk

Причината за смъртта на телата не е известна и най-вероятно умишлено са били поставени там.

Вкаменелостите носят много черти, характерни за неандерталците или принадлежат към едни видове, известни като “Homo heidelbergensis” –  Хайделбергския човек, или според британския учен Крис Стрингър – това са първите представители на неандерталското потекло (членове на човешкото семейство). Но не всички са съгласни с това твърдение.

„Преди години учени заявиха, че технологията няма да бъде в състояние да намери ДНК, което да е на повече от 60 000 години „, сподели Хосе Бермудес де Кастро от Националния изследователски център за еволюция на човека.

„Разбира се, това не беше вярно. Техниките са напреднали изключително.“

Проф. Паабо от института „Макс Планк“ за еволюционна антропология в Лайпциг (Германия), заяви: „Нашите резултати показват, че сега можем да изучаваме ДНК от човешки предци, които са на хиляди години… изключително вълнуващо“. Учените са извлекли ДНК от бедрена кост сред множеството фосили от около 28 индивида.

Но най-изненадващото, което учените установили е, че вместо ДНК-то да показва връзка между испанските екземпляри и неандерталци, въз основа на техните физически характеристики, митохондриалната ДНК е най-близка до този на 40 000 годишен човешки материал, открит на хиляди километри в “Denisova” пещера в Сибир. Митохондриална ДНК се предава от майка на дете. Картината ще стане по-ясна, ако успеят да извлекат ядрена ДНК, тя дава пълна информация за еволюционните връзки между видовете.

Next Post

Еволюцията - мит и реалност

Актуална ли е Дарвиновата теория за произхода и еволюцията на човека около 150г. след появата си? Отчитайки бързия и стремителен темп на развитие на науката и техниката, не следва ли теориите на съвременните учени, достижения на модерните средства и способи за анализ, да бъдат по-достоверни, отколкото застъпените преди век и половина? […]
Какво е вашето разбиране за еволюцията?

Може да харесате още