Учени харчат 500 000 паунда за изследвания на детски играчки

1 877 прегледа

Група учени планират разходи от 500 000 паунда за да открият как детски играчки като Екшън Ман формират детското мислене за война и тероризъм. Към целите на изследването е включено и намирането на отговор на въпроса дали подобни играчки са носители на идеи за армията. Проектът, който е финансиран от Съвета за икономически и социални изследвания в Англия, е първият по рода си и цели детайлен анализ на ролята на играчките при формиране на характер у децата. Резултатите от изследванията ще бъдат публикувани през 2016-та година, малко след като британски войници се очаква да се завърнат от Афганистан.

Професор Клаус Додс

Професор Клаус Додс

„Ние няма да изследваме само играчките и тяхното въздействие върху психологията. Ще установим и как те оформят мисленето за британската армия, как родителите избират кои играчки да закупят и как телевизията влияе на това решение за покупка,” коментира професор Клаус Додс от университета Ройъл Холуей в Лондон.

Първите „по-агресивни” играчки пристигат във Великобритания през 1966-та година и са с лика на герои от филма G.I. Joe. Серията играчки е била произвеждана от компанията Палитов като първите печалби от продажби са били около сто милиона паунда. Скъпоструващото научно изследване ще се насочи и към най-продаваните в момента серия играчки „Нейно величество военни сили”, получили лиценз от Министерството на отбраната и произвеждани от британската компания Карактър Опшънс. Професор Додс, който е и автор на няколко книги в сферата на геополитика и сигурност, гарантира за правилното изразходване на паричната сума за изследването.

Пехотинец, пилот и пустинен боец от серията „Нейно величество военни сили”

Пехотинец, пилот и пустинен боец от серията „Нейно величество военни сили”

„Възнамеряваме да интервюираме деца, които играят с подобни играчки и възрастни, които са израснали с такива. Ще бъде изключително интересно да установим какви носталгични спомени ще предизвикат нашите въпроси към интервюираните. Когато обобщим резултатите ще ги публикуваме в книжно издание, чието заглавие най-вероятно ще включва думите „Action Man”. Изследването е много иновативно, а темата до сега не е била проучвана до такава степен. За научните работници от социалните науки би било от голям интерес осъзнаването на война, конфликт и сигурност от децата,” разяснява професор Додс.

Играчките „Нейно величество военни сили” са с височина двадесет сантиметра и включват войници от пехота и пустинни войски. Всяка от играчките е снабдена с пушка, радио, бронежилетка, шлем и бинокли.

„Игрите с играчки при децата винаги са били недооценявани, а тяхното значение е наистина голямо. Именно тези игри оформят разбирането за околния свят и ролята на детето в него. Играчките и начина на игра с тях са не просто имитация на реалността, а оформяне на вид култура,” коментира доктор Тара Удайър от университета в Портсмут.

Учени харчат 500 000 паунда за изследвания на детски играчки
5 (100%) 2 votes