2024 г. ще е повратна точка за света, смята Бил Гейтс – Технологии

Венцислава

Изминалата година беше началото на нова ера. А предстоящата 2024 г. ще е повратна точка и възможност за оформяне на следващата глава в развитието на света в по-добра посока. Това казва Бил Гейтс в прогнозата си следващата година, която публикува в своя сайт.

В обширната си прогноза Гейтс казва, че изкуственият интелект (AI) ще има голяма роля в ускоряването на иновациите. Той ще помогне на учени и експерти в различни сфери по-бързо да развиват своите идеи и да достигат до нови възможности и постижения, които са изглеждали немислими.

AI ще помага особено много в медицината, смята Гейтс. С умните алгоритми ще може да подобри битката срещу антибиотичната резистентност, да се подобри разработката на ваксини, да се помогне на жените с рискова бременност и др.

AI започва да замества служители в Google

Други идеи в сферата са използване на AI за помощ на хората да оценят риска си от ХИВ заболяване. А здравните работници биха могли да получат важен помощник, който да предоставя по-бързо и лесно медицинска информация.

Чрез AI ще може да се създадат персонализирани помощници, които да помагат на ученици да учат по-добре. Технологията ще има много възможности, които тепърва ще се развиват и те ще започнат да намират своя път през следващата година, смята Гейтс.

Сред другите предизвикателства за Гейтс през 2024 г. са решаване на проблеми извън сферата на технологиите. Основният за него е недохранването, което все още е сериозно в много страни. „Недохранването е много по-сложно от това, че просто няма достатъчно храна“, казва Гейтс. Той дава за пример, че някои ваксини и лекарства не действат достатъчно ефективно, когато организмът е системно недохранен.

Copilot вече може да композира и музика

Друго предизвикателство ще е климатът. Гейтс е доволен от усилията, които полагат страните, като се надява на още повече инвестиции в сферата. „Бях впечатлен колко по-задълбочени стават разговорите за климата и с много повече нюанси“, казва милиардерът. Той вижда и увеличаване на подкрепата за ядрена енергия.

Много от решенията ще се определят и от изборите. През 2024 г. ще има рекордно много избори в целия свят. Смята се, че през следващата година за пръв път в историята ще гласуват хора в близо 60 държави с над 4 млрд. души население. Резултатите от изборите ще имат ключова роля и за посоките, в които ще поемат страните.

ChatGPT разви „мързел“, OpenAI не знае защо

AI ще се опита да помогне за спасяването на коралите

За финал, Гейтс призовава хората да се наслаждават на почивките. „Когато бях млад, не вярвах във ваканции и уикенди. Но след като остарях и особено след като станах баща, осъзнах, че в живота има повече от работата. Надявам се, че ще можете да отделите време да си починете по празниците и да се забавлявате преди да се гмурнем в 2024 г“.

Google подобрява светофарите с AI

И Amazon пуска свой чатбот, този път за фирми

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Създават Национален план за сърдечно-съдово здраве - България

Създават Национален план за сърдечно-съдово здраве. Около идеята се обединиха експерти в областта.Подобни стратегии в други държави са намалили значително смъртността от сърдечни проблеми. „Този Национален план или алианс, както искаме да обединим все повече организации в нашата кауза, е нещо, което се мисли отдавна, но вероятно предпоставките да се […]
Създават Национален план за сърдечно-съдово здраве - България

Може да харесате още