Асен Василев отговори на Людмила Петкова за фискалния резерв – България

Венцислава

„Резерв в края на март 9.9 милиарда лв. Големи плащания направени в началото на април: 1.6 милиарда към БЕХ за дълга на „Топлофикация“ и 1.5 милиарда за изплащане на пенсиите през април. Очакваните данъчни приходи през април са 3.9 милиарда лв. и пристигат на 14-ти (ДДС) и след 25-ти (Данък върху доходите на физическите лица и осигуровки). Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че в края на април се очаква той да е пак над 9 милиарда лв.“

Така бившият финансов министър Асен Василев коментира във Фейсбук думите на настоящия Людмила Петкова, която днес встъпи в длъжност.

Тя заяви, че по данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева.

Смениха директора на Агенция „Митници“

„Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно съкровище” не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от „държавата фалира“ и „ще умрем от студ“, подчерта Василев.

Министрите от кабинета „Главчев“ поеха властта

По-рано днес служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова съобщи пред журналисти, че по данни на Българската народна банка нивото на фискалния резерв по сметки в БНБ и банки към 8 април е в размер на 6,7 млрд. лева. От тази сума 4 млрд. лв. са средствата на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, т.нар. „Сребърен фонд“, и всъщност разполагаемите парични средства са 2,7 млрд. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Галъп": Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега - България

Общо 37,4% от българите биха гласували на изборите за Народно събрание, ако те са в началото на април, а 34,2 на сто – на вота за Европейски парламент, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено за Българската национална телевизия (БНТ).  Изследването е проведено за БНТ между 28 март и 5 […]
"Галъп": Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега - България

Може да харесате още