Доказаха грипни вируси тип А в осем български града – България

Венцислава

Грипни вируси тип А са доказани в още осем български града, това сочи информация, публикувана на сайта на Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

„През седмици 52/2023 г. (25-31.12.2023 г.) и 1/2024 г. (01-07.01.2024 г. ) в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“ са доказани чрез Real Time RT-PCR 10 случая на инфекция с грипен вирус A(H1N1)pdm09 (известен като свински грип-бел.ред.) и 4 случая с грипен вирус A(H3N2) (известен още като „Хонг Конг“-бел.ред.). Вирусите са идентифицирани в респираторните проби на пациенти от Търговище, Бургас, София, В.Търново, Русе, Смолян, Кюстендил и Дупница„, става ясно от изнесената информация. 

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хил. души, т.е. на 100 души в момента боледува 1, съобщи във вторник проф. Тодор Кантарджиев – бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ. 

Той обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Китай: Ще смажем опитите за независимост на Тайван - Свят

Китайските военни се заканиха да „смажат“ всички опити за установяване на независимост на Тайван, ден преди решаващите президентски избори на острова, за който Пекин твърди, че е част от неговата територия, предаде АФП. „Китайската народноосвободителна армия поддържа висока бдителност по всяко време и ще предприеме всички необходими мерки, за да […]
Китай: Ще смажем опитите за независимост на Тайван - Свят

Може да харесате още