ЕС глоби „Епъл“ с рекордните 1,8 млрд. евро – Свят

Венцислава

Европейската комисия наложи на „Епъл“ глоба в размер на 1,84 млрд. евро за неспазване на правилата на ЕС за конкуренция на онлайн пазара на музика – безпрецедентна санкция, която американският гигант обяви, че ще обжалва, предаде АФП.

Друга популярна платформа за стрийминг на музика, подаде жалба в Брюксел срещу практиките на „Епъл“, които бяха счетени за нарушение на европейските правила за „лоялна конкуренция“ и не са „гарантирали свободата на избор на потребителите и справедливата среда за разработчиците“.

Spotify остро критикува новите идеи на Apple

В края на официалното разследване, започнало през юни 2020 г., европейският изпълнителен орган се произнесе в полза на жалбоподателя.

„В продължение на десетилетие „Епъл“ злоупотребяваше с господстващото си положение на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика чрез своя „Апстор“, обясни европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя добави, че „Епъл“ е въвела ограничения, за да попречи на разработчиците на приложения да популяризират сред потребителите на айфони и айпади „алтернативни и по-евтини услуги“.

ЕК започва официално разследване срещу платформата X

„Това е незаконно: съгласно антитръстовите правила на ЕС днес наложихме на „Епъл“ глоба в размер на над 1,8 млрд. евро“, посочи Вестагер.

„Епъл“ ще трябва също така да прекрати въпросните практики и да се въздържа от въвеждане на подобни в бъдеще.

Това е първият случай, в който ЕС налага глоба на „Епъл“ за нарушаване на правилата за конкуренция.

Глобата е счетена за „пропорционална на световните приходи“ на базираната в Купертино, Калифорния, компания и „необходима, за да действа възпиращо“, се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

Целта е също така „да се възпрат други предприятия с подобен размер и с подобни ресурси от извършване на същото нарушение“.

„Епъл“ веднага обяви, че ще обжалва наложената глоба, която „пренебрегва реалностите на един процъфтяващ, конкурентен и бързоразвиващ се пазар“.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Радев: Явно страстите се нажежават - България

Утре ще бъде обявен графикът за провеждане на консултации с парламентарните групи преди връчване на мандата за съставяне на правителство. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с гласуваната днес оставка на правителството и началото на конституционната процедура по провеждане на консултации с парламентарните групи преди връчване на […]
Румен Радев: Явно страстите се нажежават - България