Ескалация, КФОР се сблъска със сърбите в Косово, ранени – Свят

Венцислава

Напрежението между протестиращите косовски сърби и силите на КФОР нараства през последните часове, съобщава .

Водените от НАТО миротворци от мисията КФОР първоначално се опитаха да отделят протестиращите сърби от полицията, но ситуацията ескалира и по-късно започнаха да разпръскват тълпата, използвайки щитове и палки.

Няколко от протестиращи отговориха, като хвърляха камъни, бутилки и коктейли „Молотов“ по войниците, но бързо бяха отблъснати на няколкостотин метра от сградата на община Звечан, предаде АФП.

Какво става в Косово – войници, сблъсъци, насилие

Съобщава се за ранени и от двете страни, а протестиращите обявиха, че ще се събират всеки ден, докато служителите на реда от косовската полиция не напуснат сградата.

Силите на КФОР разпръснаха протестиращите сърби в Северно Косово

Два журналистически екипа от Прищина събщиха, че протестиращите са нарязали гумите на автомобилите им и са ги напръскали със спрей, а местната асоциация на журналистите призова органите на реда да осигурят безопасна работна среда.

По-рано от КФОР призоваха Белград и Прищина да започнат диалог, ръководен от Европейския съюз, за намаляване на напрежението.

Вучич за ситуацията в Косово: Курти мечтае да бъде Зеленски

„Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да разпалят напрежението или да доведат до ескалация“, се казва в изявлението.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Кения, също взе отношение по темата, като заяви, че „сърбите се борят за правата си в Северно Косово“.

„Голяма експлозия се очертава в сърцето на Европа, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия“, каза Лавров, визирайки интервенцията на НАТО срещу Белград през 1999 г., която на практика сложи край на войната между сръбските сили и етническите албанци.

Около 25 войници, участващи в ръководената от НАТО мироопазваща мисия КФОР в Косово, са били ранени при сблъсъците със сръбски протестиращи, които настояват за отстраняването на наскоро избраните кметове от етнически албанци, предаде АФП, цитирайки изявление на КФОР.

„Докато противодействаха на най-активните крайни части на тълпата, няколко войници от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани нападения и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния вследствие на експлозията на запалителни устройства“, се казва в изявлението на КФОР.

НАТО категорично осъди „непредизвиканите нападения“ срещу военнослужещи от КФОР и добави, че „подобни нападения са напълно неприемливи“.

Next Post

Унгария освободи стотици чужденци, осъдени за каналджийство - Свят

Унгария е освободила през последните седмици 777 чужденци, предимно сръбски, румънски и украински граждани, осъдени за трафик на хора, съобщи унгарската служба за изпълнение на наказанията в отговор на запитване на Ройтерс. Тя поясни, че зад решетките има 2636 души, осъдени трафик на хора, от които 808 са чужди граждани, […]
Унгария освободи стотици чужденци, осъдени за каналджийство - Свят

Може да харесате още