Франция забрани полетите на къси разстояния – Свят

Венцислава
Франция забрани полетите на къси разстояния

Източник:
Getty images/ iStock

Франция забрани вътрешните полети на къси разстояния, когато съществуват алтернативни влакове, в опит да намали въглеродните емисии.

Законът влезе в сила две години след като законодателите гласуваха за прекратяване на маршрутите, по които същото пътуване може да се извърши с влак за по-малко от два часа и половина.

Забраната почти изключва въздушните пътувания между Париж и градове като Нант, Лион и Бордо, докато свързващите полети не са засегнати.

Критиците определиха последните мерки като „символични забрани“.

Стачка спря полетите на летището в Берлин

Лоран Донсел, временно изпълняващ длъжността ръководител на браншовата група „Авиокомпании за Европа“ (A4E), заяви пред информационната агенция АФП, че „забраната на тези пътувания ще има само минимален ефект“ върху емисиите на CO2.

Той добави, че вместо това правителствата трябва да подкрепят „реални и значими решения“ на проблема.

Авиокомпаниите по света бяха сериозно засегнати от пандемията от коронавирус, като уебсайтът Flightradar24 съобщи, че броят на полетите през миналата година е намалял с почти 42% спрямо 2019 г.

Френското правителство се сблъска с призиви да въведе още по-строги правила.

Френският граждански конвент за климата, създаден от президента Еманюел Макрон през 2019 г. и включващ 150 представители на обществеността, беше предложил да се премахнат пътуванията със самолет, когато съществува пътуване с влак за по-малко от четири часа.

Но след възраженията на някои региони, както и на авиокомпанията Air France-KLM, този срок беше намален на два часа и половина.

Френската потребителска група UFC-Que Choisir по-рано призова законодателите да запазят четиричасовото ограничение.

„Средно самолетът отделя 77 пъти повече CO2 на пътник, отколкото влакът по тези маршрути, въпреки че влакът е по-евтин и загубата на време е ограничена до 40 минути“, заяви тя.

Той също така призова за „гаранции, че [френските национални железници] SNCF няма да се възползват от възможността изкуствено да завишат цените си или да влошат качеството на железопътните услуги“.

Next Post

Калкулатор на ИТМ и неговата важност за телесното тегло

Употребата на калкулатор на ИТМ е съществена, когато се стремите на контролирате здравословното ниво на теглото си.
индекс на телесна маса ИТМ

Може да харесате още