Гепарди се връщат сред природата в Индия след 70 години – Любопитно

Венцислава

Двойка намибийски гепарди бяха пуснати на свобода сред природата в Индия като част от проект за възстановяването на популацията на тези диви котки, изчезнала преди повече от 70 години в страната, съобщи министърът на околната среда Бхупендер Ядав, цитиран от АФП, предаде БТА.

„И двата гепарда са добре“,

написа в Туитър министърът, след като животните бяха пуснати на свобода в Национален парк Куно в централата част на Индия след няколко месеца аклиматизация.

Гепардите Обаан и Аша са първите, пуснати сред природата, от общо осем, пристигнали през септември

миналата година от Намибия след решението на Върховния съд на Индия от 2020 г. за експериментално възстановяване на популацията.

Властите се надяват, че след като бъдат пуснати на свобода,

гепардите ще се размножат и в рамките на десет години популацията ще наброява стотина диви котки.

Това е първото междуконтинентално преселване на гепардите, най-бързите животни на планетата.

Националният парк Куно бе избран за настаняване на гепардите от Африка. Те са от различен подвид от обитавалите Индия азиатски гепарди, обявени за изчезнал вид през 1952 г.

Гепардът е обявен за уязвим животински вид

от Международния съюз за опазване на природата. Смята се, че на свобода днес живеят около 7000 екземпляра, основно в африканската савана.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

<strong>Остеомуув – погрижете се за вашите стави и кости</strong>

Иновативният природен продукт Остеомуув съдържа във формулата си всички хранителни вещества, необходими за възстановяването на ставите и техните правилни функции. Широкият им спектър и високите концентрации са предимства на добавката, които я правят без аналог на пазара.
остеомуув хранителни добавки стави кости