Горски пожари бушуваха край Атина, опожарени са домове – Свят

Венцислава

Два горски пожара обхванаха безконтролно горски масиви и градове северозападно от Атина за втори ден във вторник, принуждавайки още жители да напуснат домовете си, докато властите се борят да спрат пламъците да достигнат до район с петролни рафинерии.

Според очевидци и официални лица един от фронтовете на пожара се е простирал на повече от 8 км., подпалвайки къщи и автомобили в района на Мандра, западно от столицата, която е била покрита с гъст дим.

„Живеем в кошмар. Къщи и имоти горят, заяви кметът на Мандра Христос Статис пред Open TV.

Ад на земята: ООН предупреждава за по-интензивни горещи вълни

През 2017 г. Мандра, която е предимно индустриален район, беше засегната от внезапни наводнения, при които загинаха 24 души.

За часове беше спряно движението по два национални пътя, свързващи Атина с градовете Елефсина и Коринт, където работят петролни рафинерии. Късно във вторник пламъците се насочиха към крайморския град Неа Перамос.

Унищожени са къщи и малка корабостроителница в град Неос Понтос. По-рано гъст стълб дим се издигна в небето след експлозия, съобщиха гръцки медии.

Земята не е преживявала нещо подобно: Най-горещата седмица, регистрирана някога

До момента са евакуирани най-малко седем района, а полицията е помогнала за евакуацията на повече от 300 души.

„Положихме всичките си усилия, за да направим това, построихме го, а сега всичко изчезна“, каза Андреас Теодосиадис, жител на Мандра, застанал около отломки и овъглени останки от автомобили.

Пожарът, който избухна в понеделник в село Куварас, на около 27 км югоизточно от гръцката столица, беше овладян. Подхранван от силните ветрове, той бързо се е разпространил към крайбрежните градове Анавис, Лагониси и Саронида.

Временно разхлаждане в Гърция, очаква ли се нова гореща вълна

Местен кмет заяви пред гръцката телевизия, че над 7000 дка земя са превърнати в пепел по крайбрежието, където много атиняни имат ваканционни къщи.

Гръцката метеорологична служба предупреди за висок риск от пожари през тази седмица, точно когато страната се възстановява от първата голяма гореща вълна за лятото. Прогнозите са за втора гореща вълна в края на тази седмица.

Вартокогианис заяви, че очакваните в сряда високи температури, съчетани със силни, почти бурни ветрове, силно увеличават риска от възникване на нови пожари.

В капана на жегата: Рекордни горещини се очакват по целия свят

Гърция има горчиви спомени от бедствието с горските пожари през 2018 г., когато в крайморския град Мати, източно от Атина, пожар уби 101 души за броени часове.

Next Post

Той ще ви унищожи: 6 черти на манипулатора - Любопитно

Манипулациите са част от всяка връзка, дори ако много се опитвате да бъдете честни един с друг, да не лъжете и да не сте токсични. Но някои партньори използват манипулация през цялото време, за да вдъхнат на избрания човек чувство за вина, дълг или съжаление. Такива отношения лишават от сила, не […]
Той ще ви унищожи: 6 черти на манипулатора - Любопитно

Може да харесате още