Хакери изнудват с фалшиви AI снимки – Технологии

Венцислава
Хакери изнудват с фалшиви AI снимки

Източник:
Getty images/ iStock

Изкуственият интелект (AI) има и своите рискове. Един от тях е използването му за генериране на фалшиво съдържание, с което хора да бъдат изнудвани. ФБР предупреждава за ръст на използването на AI за фалшиви интимни снимки, съобщава Bleeping Computer.

Хакерите използват снимки на жертвата от социалните мрежи. Чрез тях получават нужните данни, за да могат да накарат изкуствен интелект да генерира реалистични снимки в различни ситуации, включително интимни.

След това се свързват с жертвата и казват, че разполагат с компрометиращите снимки, които са взели от личните устройства на жертва и ще ги пуснат публично, ако не им се плати. Макар кадрите да не са истински, те изглеждат доста релистично и могат да създадат проблеми за жертвите, тъй като не всички ще повярват, че са фалшиви.

ChatGPT написал фалшиви аргументи за съдебно дело

ФБР казва, че от април т.г. насам наблюдава значителен ръст на сигналите за подобни изнудвания. Най-често се използват снимки, но има и случаи, когато хакерите са генерирали и фалшиви видео клипове. Някои от тях са под формата на несъстоял се видеочат.

AI е риск за националната сигурност, казват експерти

Макар най-често да искат пари, понякога хакерите искат в замяна още интимни снимки на жертвата, като така тя практически сама дава и реални кадри на изнудвачите, казва ФБР. В някои случаи хакерите действително публикуват и фалшивите кадри в интернет без да уведомят жертвата. След това се свързват с нея и искат пари, за да свалят кадрите.

Съдия ограничи използването на AI за дела

Експерти: AI е риск като пандемия и ядрена война

Защитата от подобно изнудване е трудна, особено за хората, които са по-активни онлайн. Препоръчва се споделянето на снимки в интернет да се ограничи до добре познати хора и да не се разпространяват снимки на деца. Трябва да се изпращат сигнали и на властите и на платформите, в които фалшивите снимки са качени, препоръчва още ФБР.

Тим Кук: AI ще е важен, но все още има проблеми

IBM очаква да замени 30% от служителите си с AI

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Next Post

Компасът на Вероника Димитрова, който ѝ помага в трудни моменти - Любопитно

Каним ви зад кадър на специалното събитие на Edna.bg „Напиши ми Edna…история“, посветено на жените в журналистиката, като ви срещнем отблизо с всяка една от участничките в него. Продължаваме с възхитителната Вероника Димитрова – журналист, репортер и автор на едни от най-силните разследващи и социални репортажи в ефира на сутрешния блок на NOVA „Здравей, България”. Прочетете […]
Компасът на Вероника Димитрова, който ѝ помага в трудни моменти - Любопитно

Може да харесате още