„Кибер отвличане“: Младеж е открит „замръзнал и уплашен“, станал жертва на нов вид престъпление – Свят

Венцислава

Китайски студент, който е бил на обмен в САЩ, е открит жив, но замръзнал, след като родителите му са били изнудени за десетки хиляди долари при измама с кибер отвличане, съобщава ВВС. 

Кай Чжуанг е открит „замръзнал и уплашен“ в палатка в провинциална Юта. Това съобщава в изявление  полицията в Ривърдейл. 

Смята се, че 17-годишният младеж се е изолирал, след като е бил манипулиран от похитителите си. 

След това родителите му са били подмамени да платят около 80 000 долара. 

Чжуанг е един от редица чуждестранни ученици, станали мишена на т.нар. кибер похитители в САЩ напоследък, допълват от полицията в Ривърдейл в изявлението си. 

Разследващите органи смятат, че Кай е бил контролиран от похитителите още на 20 декември, когато е видян от полицаи в Прово, Юта, да носи оборудване за къмпинг. 

Служителите са се погрижили да го върнат в Ривърдейл, където е живял с приемно семейство, от опасения за безопасността му. По това време обаче той не споменава за никакви заплахи, предава BBC. 

На 28 декември полицията отново е вдигната на крак. Униформени се свързват с училището на Кай, след като родителите на младежа получават тревожно съобщение чак в Китай. 

Родителите на Кай са съобщили, че са получили искане за откуп и снимка на сина им, която показва, че е отвлечен. 

Според полицията жертвите на кибер отвличания убеждават жертвите си да се изолират и дори да се снимат, за да изглежда, че са в плен – въпреки че похитителите не присъстват физически в изолираната местност. Вместо това жертвата е наблюдавана чрез Facetime или Skype. 

След това, както жертвата, така и семейство й са убеждавани, че отвлеченият ще пострада, ако не се подчини. 

Но въпреки че похитителите не са били с Кай, полицията в Юта трескаво го издирва, тъй като се страхува за неговата безопасност. Притесненията на разследващите били, че декемврийските температури в щата означават, че има риск той да „замръзне до смърт през нощта“. 

В крайна сметка Кай е открит в неделя на около 40 км северно от Ривърдейл, близо до Бригам Сити, в палатка „без източник на топлина“. Той имал ограничени количества храна и вода, одеяло и спален чувал – както и няколко телефона, които полицията подозира, че са били използвани за извършване на отвличането. 

След спасяването си Кай, който бил проверен за хипотермия, поискал „топъл чийзбургер“ и да говори със семейството си. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Промяна в движението по АМ „Хемус“ за камиони в петък и през уикенда - България

В петък и събота се променя организацията на движение в посока Варна на тежкотоварните камиони по участъци от автомагистрала „Хемус“, съобщиха от пресцентъра на Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В неделя (7 януари) от 14:00 до 20:00 ч. ще бъде ограничено движението в посока София. В петък – 5 януари, от […]
Промяна в движението по АМ „Хемус“ за камиони в петък и през уикенда - България

Може да харесате още