Ким Чен Ун се моли през сълзи на жените да раждат – Свят

Венцислава

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се разчувства докато казваше на жените, че е техен дълг да спрат спада на раждаемостта в страната.

Диктаторът призова жените в Северна Корея да раждат повече деца и да ги възпитават в любов към авторитарната държава.

Ким избърса очите си с бяла кърпичка пред хилядите жени, събрали се на национална среща на майките в столицата Пхенян.

Северна Корея обяви, че никога няма да преговаря очи в очи със САЩ

Много от присъстващите плакаха заедно с него по време на внимателно подготвеното събитие, което се провежда за първи път от 11 години насам на фона на нарастващата загриженост за спада на раждаемостта.

„Спирането на спада на раждаемостта и осигуряването на добри грижи за децата и образование са наши отговорности, които трябва да решим заедно с нашите майки“, каза Ким, за когото се предполага, че има три деца, съобщи британския „Телеграф“.

Макар Северна Корея да разкрива малко подробности за тенденциите в развитието на населението си, правителството на Южна Корея изчислява, че раждаемостта в страната постоянно намалява през последното десетилетие, което обезпокоява режима, силно зависим от ръчния труд и военната служба.

Сеул преустанови частично военно споразумение с Пхенян

Южнокорейското министерство на обединението заяви, че обръщението на Ким е първият случай, в който той публично признава спада на раждаемостта в страната си.

Според Фонда на ООН за населението и Световната банка от 2020 г. насам коефициентът на раждаемост в Северна Корея се движи около 1,8 деца на жена.

Той е спаднал от високите стойности от 4,05 в края на 60-те години на миналия век до под 2,1 в края на 90-те години, вследствие на програмите за контрол на раждаемостта през 70-те и 80-те години на миналия век за забавяне на следвоенното нарастване на населението и големия глад в средата на 90-те години на миналия век, който според оценките е убил стотици хиляди хора.

Въпреки това тя все още е повече от два пъти по-висока от тази на бързо застаряващата Южна Корея, която миналата година отбеляза рекордно ниско ниво от 0,78.

Според съобщения в севернокорейските държавни медии тази година страната е въвела набор от помощи за семейства с три или повече деца, включително преференциални условия за безплатно настаняване, държавни субсидии, безплатна храна, лекарства и стоки за бита и образователни привилегии за децата.

По време на обръщението си Ким напомни на майките, че тяхната „основна революционна задача“ е да втълпят „социалистически добродетели“ на потомството си и да го научат на лоялност към управляващата партия.

„Ако една майка не стане комунистка, за нея е невъзможно да възпита синовете и дъщерите си като комунисти и да превърне членовете на семейството си в революционери“, заяви той.

Севернокорейският лидер също така предупреди родителите да елиминират чуждото влияние върху младите умове, като ги инструктира да изпращат децата си да полагат тежък труд в полза на държавата, за да коригират лошото поведение, което не е „в стила на нацията“.

Емоционалното обръщение на Ким не е първият случай, в който той открито пролива сълзи на публично място.

През 2020 г. той се разплака, докато поднасяше извинение за това, че не е успял да преведе затворената страна през бурните икономически времена в началото на пандемията от Ковид-19.

По-рано тази година той отново се разчувства по време на военния парад през юли по случай 70-годишнината от края на Корейската война, която раздели полуострова.

Next Post

Ердоган пуска Швеция в НАТО срещу F-16 от САЩ - Свят

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган постави ратификацията на спряната кандидатура на Швеция за членство в НАТО под условие, че Конгресът на САЩ „едновременно“ одобри искането на Анкара за изтребители F-16. През юли Ердоган оттегли възраженията си срещу членството на Швеция, след като Стокхолм предприе стъпки, целящи да се справи […]
Ердоган пуска Швеция в НАТО срещу F-16 от САЩ - Свят

Може да харесате още