Кой е най-скъпият компютър?

Венцислава

Най-скъпият лаптопВъпреки че никога не е напълно сигурно, че ще получим отговор на точно този въпрос, все пак можем да намерим няколко правдоподобни версии. Една от тях гласи, че най-скъпият компютър в света е “Лаптоп за един милион долара”, наречен Luvaglio. Този суперлуксозен компютър външно напомня на скъпо куфарче, но по-ценна дори от дизайна е вътрешността. Вградените SSD с 128 GB памет, Blue-Ray плейър и всякакви хардуерни екстри ни дават основания да наречем тази конфигурация истинско бижу на технологиите. А Luvaglio One Million Dollar Laptop е скъпоценност сам по себе си, тъй като е инкрустиран с диаманти.

И все пак – кой би си купил компютър за 1 милион долара?

Ясно е, че гореописаният уникат и подобни машини са създадени, за да бъдат своего рода изобретения на изкуството, а не за да реализират печалба на пазара. Единици са хората по света, склонни да платят такава сума. Не са малко почитателите на свръхмощните компютри, които са готови да дадат няколко хиляди (лева, долара, евро) за машина от най-висок клас. Въпросът кой е най-скъпият лаптоп или десктоп на реалния пазар трудно може да получи еднозначен отговор.

Смята се, че най-скъпи са геймърските компютри, тъй като любителите на игри инвестират сериозни средства за видеокарти от най-висок клас, за Ultra HD монитори и луксозни периферни устройства (мишка, клавиатура, контролер и т.н.). През 2015 г. авторитетното издание Maximum PC Magazine изчисли, че за оптималната конфигурация с възможно най-добрите параметри, наречена Машината на мечтите, трябва да се похарчат около 21 хиляди долара. Със сигурност обаче могат да се намерят и топ варианти на неколкократно по-ниска цена (https://www.pclife.bg/ ), които да донесат върхово удовлетворение на геймърите.

Но всъщност скъпи компютри се купуват не само за игри. Обработката на видео с висока резолюция например изисква мощен процесор и качествена видеокарта. Специалисти изчислиха наскоро, че

оптималната конфигурация за Mac Pro на Apple струва около 53 хиляди долара

Тази изумителна цена се формира от компоненти, всеки от които струва колкото цял (или няколко) средностатистически компютър.

Параметри на машина от висок клас

Хардуерните компоненти на луксозния компютър (не само геймърски) оформят ценовия таван за всеки отделен сегмент. Какви са параметрите на скъпия десктоп или лаптоп:

– На пазара вече има процесори с 16 и дори 32 ядра, с тактова честота около 4,0 GHz и кеш-памет не по-малко от 100 МВ;
– Мощна видеокарта, като например nVidia RTX 2080 Super 8 GB;
– Поне 16 GB RAM-памет от най-ново поколение (DDR4);
– Голям обем от памет за съхранение на данни, по възможност SSD диск;
– Качественото и мощно захранване (поне 600 вата);
– Обемна кутия за десктоп;
– Монитор, който поддържа най-висока резолюция (4К).

Изброените параметри, разбира се, са само примерни. А и говорим за потребителски компютър. Когато става дума за огромни сървъри или за мощен суперкомпютър, които са изградени със специална цел, стойността им е в съвсем различни измерения.

Next Post

Новости при бормашините

Бормашината е универсален инструмент, който може да бъде полезен на всекиго в домашни условия, стига да се спазват предписанията за безопасна употреба. Уредът е мултифункционален и позволява с него да се извършват различни дейности в бита и в работна среда. Основната роля на стандартната бормашина е да пробива отвори в […]
Бормашина

Може да харесате още