МВнР извика на среща иранския посланик – България

Венцислава

Извънредният и пълномощен посланик на Иран в България Алиреза Ирваш бе извикан на среща в МВнР по повод атаката на Иран срещу Израел от 14 април 2024 г., съобщиха от Министерството на външните работи.

По време на срещата Гергана Караджова, генерален директор „Политически въпроси“ подчерта пред посланик Ирваш, че МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел по най-категоричен начин. Безпрецедентният по своите мащаби и същност акт е сериозна заплаха не само по отношение сигурността на района на Близкия изток, но и добавя нови тежки предизвикателства пред глобалната архитектура на сигурност.

САЩ готвят нови санкции срещу Иран

Генералният директор информира иранския посланик, че водена от това разбиране и оценявайки в дълбочина катастрофалните последици от евентуално разгръщане на мащабен директен военен сблъсък между Иран и Израел, българската страна отново призовава за стриктно зачитане на основополагащите принципи на Устава на ООН и нормите на международното право.

В унисон със съвместното изявление на ЕС и неговите държави-членки от 14 април 2024 г., от българска страна отново бе отправен призив към всички страни да проявят максимална сдържаност и да не предприемат мерки, които биха могли да доведат до допълнително влошаване на ситуацията. Възникването на спирала на насилие трябва да бъде предотвратено.

Израел призова за още санкции срещу Иран

Генералният директор информира иранския посланик, че съвместно с международните си партньори България остава активно ангажирана с усилията, насочени към търсенето на възможности за бъдещо установяване на траен и устойчив мир в Близкия изток и възстановяване на политическите перспективи за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп - Свят

Мъж се самозапали пред сградата на съда, в който тече процесът срещу Тръмп, съобщи Си Ен Ен. Мъжът е влязъл в парка срещу сградата на съда, като е хвърлял във въздуха листовки. След това той извадил нещо от раницата си, с което се самозапалил. Избраха журито за процеса срещу Доналд […]
Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп - Свят

Може да харесате още