Нов конвой с хуманитарна помощ влезе в Газа от Египет през ГКПП „Рафах“ – Свят

Венцислава

Нов конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в ивицата Газа от Египет през граничния пункт „Рафах“, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на представители на египетските сили за сигурност и на свои кореспонденти на място.

Източниците на Ройтерс уточниха, че Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци е проверила общо19 камиона, които са натоварени с хранителни продукти и лекарства.

Журналист от АФП и палестински служител на граничния пункт „Рафах“ казаха, че конвоят включва шест цистерни с гориво. Това е първата доставка в ивицата Газа от 7 октомври на гориво, от каквото жителите на палестинската територия отчаяно се нуждаят. Единствената електроцентрала в анклава спря работа, след като остана без гориво.

Изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Синди Маккейн определи днес ситуацията в палестинската територия като катастрофална, предаде Ройтерс.

20 камиона (на ден) са капка в морето, необходим е сигурен, стабилен достъп до Газа, призова Маккейн. Тя изтъкна, че оглавяваната от нея агенция на ООН прави всичко възможно, за да достига помощта до правилните хора, но добави, че „това е военна зона“ и „всичко може да се случи“.

Индия изпрати днес 38,5 тона хуманитарна помощ на египетския Синайски полуостров за палестинските цивилни в ивицата Газа, съобщи говорителят на индийското министерство на външните работи Ариндам Багчи, цитиран от Франс прес.

Транспортен самолет „Боинг“ C-17 на индийските военновъздушни сили, „превозващ близо 6,5 тона медицински консумативи и 32 тона хуманитарна помощ за населението на Палестина“, е излетял за египетското летище „Ел Ариш“, заяви Багчи.

Малко по-рано властите в Газа, контролирани от ислямисткото движение, съобщиха, че броят на убитите при израелски атаки от началото на конфликта е надхвърлил 4600 – данни, които не са проверени по независим път.

„Хамас“ каза колко палестинци са убити от израелските удари в Газа

Вчера от Египет в Газа през граничния пункт „Рафах“ вече влязоха 20 камиона. Това бе първата хуманитарна помощ, доставена в палестинската територия от началото на конфликта.

Отвориха ГКПП „Рафах“, камиони с хуманитарна помощ влязоха в Газа

Тя обаче е крайно недостатъчна, като е възлизала на едва 4 процента от дневните доставки преди 7 октомври, според ООН. По оценки на световната организация е необходимо всеки ден да пристигат по 100 камиона с хуманитарна помощ в пренаселената ивица Газа, където живеят около 2,4 милиона души, половината от които са непълнолетни.

Next Post

Внимавайте, неизползваният годишен отпуск има давност - България

Според Кодекса на труда, при прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск, правото за който не е погасено по давност. По правната си същност изплатеното обезщетение замества неизползвания отпуск и невъзможността той да се ползва в бъдеще. Обезщетение за неизползван […]
Внимавайте, неизползваният годишен отпуск има давност - България

Може да харесате още