Нова ескалация на напрежението в Судан – Свят

Венцислава

Жители на суданската столица Хартум съобщиха днес за рязка ескалация на сблъсъците в няколко района на града след изтичането на споразумението за прекратяване на огъня между враждуващите военни фракции, сключено с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, предаде Ройтерс.

Сблъсъци в суданската столица Хартум през втория ден от прекратяването на огъня

Военен самолет се е разбил в Омдурман, един от трите града, които са част от големия столичен регион, казаха още очевидци.

До момента няма коментар от страна на суданската армия, която често използва изстребители, за да атакува позициите на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), разпръснати из столицата, след избухването на конфликта на 15 април, предизвикал тежа хуманитарна криза.

Обявиха примирие за седмица в Судан

Споразумението за прекратяване на огъня влезе в сила на 22 май и изтече вчера вечерта. То доведе до известен спад на интензивността на сраженията и намаляване на ограниченията около достъпа на хуманитарна помощ, но подобно на предишни договорки беше нарушено многократно, отбелязва Ройтерс.

ООН: Над 800 000 души може да избягат от Судан

Отвъд столицата, смъртоносни боеве избухнаха и в отдалечения западен регион Дарфур, който е белязан от дългогодишен конфликт и огромни хуманитарни предизвикателства.

Сраженията между между суданската армия под командването на генерал Абдел Фатах Бурхан и СБП, оглавявани от Мохамед Хамдан Дагало, доведе до вътрешното разселване на около 1,2 милиона души и до бягството на 400 хиляди човека в съседни държави.

Next Post

Хакери изнудват с фалшиви AI снимки - Технологии

Източник: Getty images/ iStock Изкуственият интелект (AI) има и своите рискове. Един от тях е използването му за генериране на фалшиво съдържание, с което хора да бъдат изнудвани. ФБР предупреждава за ръст на използването на AI за фалшиви интимни снимки, съобщава Bleeping Computer. Хакерите използват снимки на жертвата от социалните […]
Хакери изнудват с фалшиви AI снимки

Може да харесате още