Очертава се успешен летен сезон за туристическия бранш у нас

delga

beach

Миналогодишният летен сезон беше слаб за хотелиери и туроператори, заради ниската посещаемост от страна на руските туристи, дължаща се на тогавашната политическата ситуация. Сезон 2015 беше спасен благодарение на усилена реклама, занижени цени и привличането на туристи от други европейски държави и Израел.

Това лято обаче се очертава да бъде успешно за България. Отливът на туристи от Египет и Турция оказва благоприятно влияние върху българския туризъм през тази година, тъй като много европейци и особено руснаци са избрали нашата страна като алтернатива. Хотелите по нашето Черноморие вече са напълно заети или се доближават до капацитета си, което от своя страна води до по-високи цени, подари по-голямото търсене, и до липса на оферти в последния момент, защото местата в хотелите са заети отрано.

Малко статистически данни

Една от големите платформи за почивки у нас, OnFire, е провела проучване сред 1000 потребителя на сайта й http://www.onfire.bg/, което установява, че 65 процента от българите почиват по 3-5 пъти годишно, като избират най-дългият почивен период да бъде през лятото. Българинът предпочита да почива най-вече през юли и август и е готов да отдели за целта бюджет от 750 до 1000 лева. Най-нисък интерес към оферти за почивка има през май и октомври.

Сред най-желаните южни морски курорти са Слънчев бряг, Елените, Созопол и Несебър, а сред северните – Албена, Каварна, Златни пясъци и Свети Константин и Елена. Има интерес и към някои от спа курортите у нас за лятото – Хисаря, Велинград, Вършец и Девин, по-слаб към Пампорово и Банско.

Според данни на OnFire сумата от 750 до 1000 лева би била достатъчна за тричленно семейство да почива 7 дни на пълен пансион или ол инклузив в 3 или 4 звезден хотел по морето. За сравнение, същата почивка в южната ни съседка, Гърция, би струвала с 10-15 процента повече, като там получавате по-чисти плажове и морска вода. Предпочитаните гръцки курорти са о-в Тасос, о-в Закинтос, Халкидики и Олимпийската ривиера.

Next Post

Клоуни играят пред болни деца в Национална кардиологична болница

Клоуни играят пред хоспитализирани деца в Националната кардиологична болница в София. Янита Кирова и Ива Лапатова, по-известни като медицинските клоуни д-р Куку и д-р Пипи ще представят своята постановка “Коледни бъркотии” пред най-малките пациенти на МБАЛ “Национална кардиологична болница” от 11 часа на 19 декември. Техни помощници ще бъдат малките […]

Може да харесате още