Пенсионерите ще получават добавки до юни

60 лева COVID добавки към пенсиите до юни, 75 лева еднократно за ваксинирани пенсионери

 

Общо 2 058 100 пенсионери ще получат добавка от 60 лв. към пенсиите си за месеците януари, февруари, март, април, май и юни. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, като мярка за подкрепа с цел ограничаване на последствията от COVID-19.

За изплащането на добавките за шестте месеца правителството ще отпусне допълнителни 750 000 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Изплащането на добавка от 60 лв. към пенсиите е за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г. Изплащането на т.нар. COVID добавка от 60 лева ще се изплаща автоматично по сметките.

Правителството отпусна и 100 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19. Това обявиха от правителствената информационна служба.

Със средствата Националният осигурителен институт /НОИ/ ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена допълваща (бустерна) доза.

Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари догодина. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща (бустерна) доза ваксина. Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1-ви до 30 юни 2022 г., уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

От там посочват също, че пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.

Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите, гласи още правителственото решение.

По-рано днес премиерът Кирил Петков заяви,че се очаква следващата COVID вълна да настъпи по-рано, отколкото се е предполагало.

„Имаме две-три седмици, в които трябва максимално да увеличим ваксинацията, особено за възрастното население, защото това е единственият начин да предотвратим затваряне на икономиката и на училища. Затова всички трябва да ни повярват и помогнат“, заяви премиерът Кирил Петков.

„Затова гласувахме 75 лв. за всички пенсионери, които ще се ваксинират от 1 януари, както и за всички, които вече са се ваксинирали с втора и трета доза. Ще обявим скоро и намаляване на срока между втора и трета доза“, каза още той.

„Всеки пенсионер, който получава пенсия и който направи ваксинация от 1 януари ще получи еднократно 75 лева. Парите ще се получават по служебен път към пенсиите за февруари“, заяви социалният министър Георги Гьоков.

„Целта ни е да повишим ваксинацията сред една от най-рисковите групи. Смятам, че с тази мярка ще допринесем за увеличаването на броя на ваксинациите. Хората не трябва да се редят по никакви опашки, за да си получат парите, това е изключително важно да се подчертае“, уточни социалният министър.

Rate this post
Next Post

Обсъжда се кои консултантски услуги могат да бъдат дигитализирани

Най-прекият и бърз път на приобщаване на българите, живеещи в чужбина, към родината е, ако те имат същия достъп до електронни услуги като българите от страната. Идеята обедини участниците в работна среща, проведена днес в Народното събрание, на която участваха председателят на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната Антоанета […]
необходима е актуализация на въпросите