“Продължаваме Промяната” ще предложат правителство – България

Венцислава

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще предложат правителство с втория мандат, съобщиха от пресцентъра на ПП.

„България има нужда от отговорно и редовно правителство, което да преведе страната през предизвикателствата и да продължи да гради – за хората. Страната има нужда от правителство, което е готово да поеме политическата отговорност за своите действия, да застане с истинското си лице пред българските граждани и да работи решително за техните интереси и нужди.

Радев: ГЕРБ заложи на амнезията на българите

С втория мандат “Продължаваме Промяната”, с подкрепата на “Демократична България”, сме готови да предложим правителство на малцинството с ясни приоритети и гаранции, които да покажат дали парламентарно представените партии са готови да работят и да решават проблемите на хората или преследват други цели.

Приоритетите, които поставяме като най-важни и спешни, са насочени към постигането на следните национални цели:

• Да намалим неравенството в България, като продължим социалната ни политика към най-нуждаещите се. Достойният начин на живот не следва да е запазен само за малцината избрани и близки до властта, а се полага на всички български граждани като основно тяхно право.

• Да подпомогнем бизнеса не само чрез запазване на ниските данъци, но и чрез дълго чаканото намаляване на административната тежест и корупционния риск.

• Да повишим доверието в демокрацията, в правовия ред и изборния процес в България. Понятията “законност” и “справедливост” трябва да важат за всички, никой не е над закона.

Реакции след вота: Ще има ли кабинет на малцинството

• Да влезем в Шенген през 2023 година – българите заслужаваме да бъдем пълноправни европейци, без вътрешноевропейски ограничения. Да влезем в Еврозоната от 1 януари, 2024. Време е да приключим с банковия надзор на прехода, време е да приключим с транзакционните банкови такси за нашите износители, време е валутният риск да отпадне като фактор при инвестиране в България.

За съжаление в този парламент доверието между политическите партии е рекордно ниско. Последните 2 месеца са показателни за липсата на това доверие и за липсата на стабилно парламентарно мнозинство с ясни принципи и приоритети. В тези условия и без да нарушаваме обещанието, което дадохме на избиратели си, да не влизаме в задкулисни уговорки, осъзнаваме, че правителство на малцинството трудно би могло да съществува и да работи успешно.

Единственият начин да се преодолее тази политическа безизходица е чрез конкретни действия в самия парламент пред очите на българските граждани. От председателя на парламента, от ПГ на ГЕРБ-СДС, г-н Рашидов, зависи цялата законодателна програма и приоритетите на работа на 48-ото Народно Събрание, но роля имат и председателите на постоянните парламентарни комисии и депутатите в зала. Ако политическите партии искат да докажат с дела наличието на политическа воля да работят за посочените национални задачи, нека председателите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на вече внесените истински важни законопроекти:

Намаляване на неравенството

● В бюджета за 2023 г. да залегне ново увеличение на пенсиите, увеличение на данъчните кредити за младите семейства, вдигане на минималната работна заплата, както и заплатите на учителите, лекарите и медицинските сестри, при спазване на 3% бюджетен дефицит.

Подобряване на условията за бизнес

● законопроектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, които да бъдат разгледани приоритетно и при възможност в скъсени срокове с цел навременно усвояване на полагащите се на България евросредства.

● Приоритетно разглеждане на внесените законови предложения за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес

● Приемане на промените в НПК и ЗСВ, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и подобряване на досъдебното производство.

● Приемане на промени в НПК, с които се дава възможност на разследващите органи да образуват досъдебно производство, както и да искат от съда извършване на определени разследващи действия, без да са изцяло зависими от прокуратурата.

● Приемане на Законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС;

● Внасяне на предложение за изменение на Конституцията на Република България за премахване на неограничената власт на главния прокурор (отмяна на чл. 126, ал. 2 от КРБ) и други необходими промени.

Петков: Това е проектокабинет Борисов-Радев-Пеевски

● Приемане на ветото на президента на промените в Изборния кодекс с цел отмяна на недемократичните изменения, приети в малките часове на нощта през последните 2 месеца.

Шенген през 2023 и влизане в Еврозоната през 2024 г.

● Приемане на съответните изменения на законите, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност (ДАНС, ДАР, НСО, Военно разузнаване и главния секретар на МВР).

За да изгради капацитет за справяне с предизвикателствата и пречките пред влизането ни в Шенген и Еврозоната, освен ясна подкрепа за законите за справяне с проблемите в съдебната система и с корупцията, правителството на малцинството трябва да има възможност да реформира службите, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно.

Безпрецедентно, вече 2 месеца след изборите България няма избрано редовно правителство. Необходими са прозрачни и решителни действия, а времето напредва. Затова, ако сте готови да работим заедно по важните приоритети за България, първите реални стъпки за потвърждаване на тази воля и доказването ѝ на практика би било насрочването в комисии и гласуването в зала на: а) закона за КПКОНПИ, б) отхвърлянето на промените в Изборния кодекс, в) приемане на предложенията ни за промени в законите за службите и г) бюджет.

Каним Ви утре на председателски съвет да обсъдим графика за приоритетно разглеждане на гореописаните законопроекти и да застанете зад призива към президента да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат, за да могат политическите групи в 48-я парламент да покажат чрез делата си в зала дали са готови да работят за редовно правителство, или искат да тласнат страната към нови избори“, съобщават още от „Продължаваме промяната“

Next Post

"Продължаваме промяната": В ход е новата обществена поръчка за медицински хеликоптер - България

До средата на януари се очакват офертите по новата обществена поръчка за медицински хеликоптер, пусната от ръководителя на проекта за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS) в България Георги Гвоздейков. Днес той алармира за погрешни внушения във връзка с процедурата, съобщиха от „Продължаваме промяната“ (ПП). От партията добавят, че предметът […]
"Продължаваме промяната": В ход е новата обществена поръчка за медицински хеликоптер - България

Може да харесате още