РС Македония: Повдигнаха обвинения на нападателя на Пендиков – Свят

Венцислава

Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение на нападателя на 21-годишния Християн Пендиков, който бе пребит в града на 19-и януари.

В обвинителния акт се посочва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза. Пендиков е секретар на местното българско сдружение и открито изразява своята българска етническа принадлежност.

В обвинителния акт пише, че „обвиняемият, заедно с още едно лице, което засега остава неизвестно, поради национална и етническа принадлежност, е нанесъл тежка телесна повреда“.

В документа подробно е описано как извършителят на престъплението е отишъл на масата в кафенето, където е бил Пендиков и му „направил забележка защо се обявява за българин“. На излизане от заведението, докато Пендиков отивал към колата си, обвиняемият с още едно лице са го нападнали и удряли с крака и ръце по главата и тялото и по този начин са му нанесли тежка телесна повреда, признават още от прокуратурата в Охрид.

Оттам уточняват, че „обвиняемият до момента мълчи“, но от прокуратурата са установили всички обстоятелства, за които има очевидци, снимки и видеозаписи.

Наблюдаващият прокурор е поискал удължаване на мярката срещу обвиняемия, защото има опасност той да се укрие.

От прокуратурата в Охрид продължават да издирват и втория участник в нападението.

Християн Пендиков ще бъде настанен в жилище от МВнР

След побоя Пендиков бе прехвърлен със самолет за лечение в София във ВМА. Там му бе направена операция. Той е със счупена челюст, наранявания в областта на ребрата и гърдите. Срещу нападателя е повдигнато обвинение за нанасяне на нанасяне на тежка телесна повреда.

Днес вътрешният министър Иван Демерджиев се срещна с Пендиков. Демерджиев пое ангажимент да бъде осигурена охрана на Пендиков, за да бъде гарантирана неговата сигурност, съобщава МВР.

Министърът беше категоричен, че ще продължава да следи внимателно случая с нападението над Пендиков. При последните си визити в Скопие заместник министър-председателят поиска от вътрешния министър на Северна Македония Оливиер Спасовски всички подробности около хода на разследването.

Донев за напрежението с РСМ: Само с протестни ноти не може

„Предоставил съм всички данни за интернет адресите, от които са пращани заплахи и ще настояваме да се вземат мерки”, каза още вътрешният министър по време на срещата. След пристигането на Пендиков в София той продължи да получава заплахи, които Демерджиев предаде на колегата си в Северна Македония при срещата им на 30 януари.

Next Post

Почина големият режисьор Карлос Саура - Свят

Режисьорът Карлос Саура, който след десетилетия на фашистка диктатура на генерал Франко възроди испанското художествено кино и доведе до световния му възход със страстните си хореографски драми за фламенко, почина на 91 години, предаде Ройтерс. Испанската академия за кинематографични изкуства и науки съобщи, че Саура – „една от основните фигури […]
Почина големият режисьор Карлос Саура - Свят

Може да харесате още