Сдружение „Иван Михайлов“: Македонските българи сме тук – Свят

Венцислава

„С последното решение Комисията за използване на имена на лица и министърът на правосъдието считат, че наименованието на Културния център „Иван Михайлов“ е проблем. С това Република Северна Македония предава работата на ВМРО и защитата на македонците. Същите хора, които някога са се борили и загинали за идеалите на ВМРО. С това решение загиват животът и борбата на хилядите македонци, загинали в името на идеята, поставила основите на тази държава – ВМРО и нейните лидери Даме Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов, които явно са  се определили като македонски българи, са заличени”, написа на фейсбук страницата си председателя на сдружение Културен център „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски, след като стана ясно, че министърът на правосъдието на Северна Македония е отказал използването на името Иван Михайлов, като провокативно.

МВнР: Следим с безпокойство развитията в РС Македония

Постът му беше споделен и на фейсбук страницата на сдружението. 

„Ако се замислим преди години, само думата българин беше табу у нас, а сега вече се борим за правата на човека. Иван Михайлов и нашият Културен център, наречен в негова чест, не е записан в централните регистри, а в сърцата на хората в Македония. Ние, македонските българи, сме тук независимо дали искаме или не, и знаем по кой път трябва да върви Македония, както са знаели нашите предци. Ние сме борци за правда като тях, а не жертви и с всеки изминал ден ще даваме повече и повече”, пише в поста на страницата и на сдружението „Иван Михайлов” в Битоля, в което се заявява, че представителите на македонските българи в Северна Македония не се отказват и ще се борят за правата си в Страсбург, „ за премахване на фалшифицираната история и за отваряне на досиетата на УДБА” и никой не може да ги спре.

Пребиха секретаря на българския клуб в Охрид

Next Post

Поредна вечер на протести и сблъсъци в Париж заради пенсионната реформа - Свят

Противниците на пенсионната реформа във Франция организираха пореден протест в Париж и на други места в страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Водни оръдия и сълзотворен газ на протести срещу пенсионната реформа във Франция В Париж около 4000 души се събраха на площад „Италия“, след като властите забраниха протестите на […]
Поредна вечер на протести и сблъсъци в Париж заради пенсионната реформа - Свят

Може да харесате още