Сенници и тенти за възможно най-доброто засенчване

Атанас Янев

Без значение дали става дума за тераса, пространство пред заведение, градина и други, съвременните сенници и тенти могат да осигурят най-добрата слънцезащита.

По-дългите дни и увеличената слънчева светлина през пролетно-летния сезон ни карат все по-често да се замисляме за качествено засенчване. Без значение дали става дума за тераса, пространство пред заведение, градина и други, съвременните сенници и тенти могат да осигурят най-добрата слънцезащита.

Голямото разнообразие от модели може да задоволи всяка потребност и изискване относно размер, функционалност и дизайн.

Какво представляват тези слънцезащитни продукти?

Под наименованията „сенник” и „тента” често се има предвид един и същ тип слънцезащитна система, като разликата между тях е единствено по отношение на конструкцията, даваща възможност за различен начин на монтаж.

Ключовите особености на тези слънцезащитни навеси от модерен тип са няколко:

  • Състоят се от издръжлива рамка, най-често алуминиева, върху която е поставено покривало от специален плат или PVC;
  • Позволяват монтаж на фасада на сграда или могат да бъдат самостоятелно изградени;
  • Предлагат се в голямо разнообразие, в зависимост от вида на конструкцията; подвижни или стационарни; според начина на монтиране и др.

Макар че предназначението им е да предпазват основно от слънце, те могат да изпълняват и други функции, което допринася за растящата им популярност.

Какви ползи осигуряват?

Независимо дали ще изберете тента за тераса от типа „Балконски”, модел с чупещо рамо, вертикален, или друг, можете да разчитате не само на стандартно, а и на високотехнологично засенчване, задвижвано чрез електромотор и опция за дистанционен контрол. За разлика от козирката и навеса, покривалото от плат е гъвкаво и ако системата е подвижна, лесно може да бъде прибрано и отново опънато.

Освен лесно и удобно управление на подвижните модели, сенниците осигуряват и още допълнителни важни предимства като:

Защита от неблагоприятни атмосферни фактори

Предпазвайки хората от горещите слънчеви лъчи, заедно с това защитават мебелите на терасата или в градината. Ако вали дъжд, сняг или градушка, импрегнираният плат няма да позволи проникването на вода и ще пази мазилката и дограмата незасегнати. При някои модели могат да се поставят датчици за слънце, дъжд и др.

Усвояване на открито пространство

С подходящо избрана засенчваща конструкция ще си осигурите комфорт на открито от началото на пролетта до първите студени есенни дни. Ще можете да прекарвате повече време на терасата, в градината или пред заведението, без да се притеснявате от слънце и дъжд, а също и от вятър, ако изберете вертикален модел. Изработените от плат варианти позволяват на въздуха да преминава и така осигуряват допълнителна прохлада през лятото.

Дълготрайна експлоатация

Здравата алуминиева конструкция, устойчивият винилов или акрилен плат, качествените материали и професионалната изработка гарантират продължително използване. Тестовете на слънцезащитните системи показват, че те могат да издържат на близо 7 000 отваряния и затваряния.

Естетика на екстериора

Разнообразието от красиви цветове и десени на платовете дават възможност за богат избор. Терасата, градината, фасадата на кафене, вила или друго пространство ще придобият стилна визия. Ще притежавате не само средство за предпазване от горещини и лошо време, а и атрактивно изпълнен впечатляващ акцент към всяка сградата или екстериор. Модерната слънцезащитна система ще ви помогне да засенчите желано място за отдих или удобно кътче за работа и различни любими дейности, превръщайки го в защитена и уютна среда.

Next Post

Слънце или дъжд? Какво време ни очаква в неделя - България

През нощта облачността ще е разкъсана, по-значителна над западната половина на страната, но ще намалява. Ще бъде почти тихо, в източните райони със слаб северозападен вятър, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Минималните температури ще са между 3° и 8°, в София – около 5°, предаде БТА. Атмосферното […]
Слънце или дъжд? Какво време ни очаква в неделя - България

Може да харесате още