Ще наблюдаваме броенето на бюлетините в реално време – Избори 2023

Венцислава

С по-малко от месец разполага Агенцията информационно обслужване, за да подсигури 12 хиляди мобилни устройства за видеозаснемане при броенето на бюлетините. Вече са ясни спецификациите на устройствата и стъпките на работа с тях в деня на вота, предава NOVA.

Мобилни устройства – вариантите са таблети или телефони, но описаните спецификации подсказват по-скоро за телефони. Изискванията – резолюция на камерата над 12 мегапиксела. Батерията трябва да издържа 8 часа. И последен модел софтуер – 2023 година, с нужните защити. Всичко това на цена около 160 лв. за устройство, показват приблизителните сметки. Трябва да бъде подсигурен високоскоростен интернет за излъчване на живо. А всеки избирател да може с един клик да наблюдава броенето в интернет. За всичко това фирмата изпълнител ще разполага с около 20 дни.

БНБ отпечатва за изборите 7 млн. хартиени бюлетини и 25 хил. ролки за машините

Според министерството на електронното управление предварително проучване показва, че мисията е възможна. ИТ специалистите обаче го определиха като “много трудно изпълнима и рискова задача”. 

Близо 6 милиона и половина държавата отделя за мобилни устройства, като още една гаранция за прозрачност на вота. По-малко от месец преди изборите обаче въпросите са повече от отговорите. За броенето трябва да бъдат осигурени 12 хиляди устройства, сред които 1000 резервни.

От ЦИК обясниха какво ще снимат камерите на изборите

“8 часа да издържа батерията, без да спира. Камерата да има резолюция 12 мегапиксела не по-малко, да може да извърши запис, да може да излъчва в реално време”, посочи Атанас Мазнев – зам.-министър на електронното управление.

Задачата ще бъде възложена на някой от мобилните оператори у нас. За да са сигурни, че изпълнението е възможно, от Министерството вече са направили предварително проучване с директно запитване към производител. ИТ специалисти са на мнение, че задачата крие сериозни рискове.

“И устройствата да се доставят в последния момент е рисково. И софтуерът да се пише в последния момент е рисково. Да не говорим за цялата система. Най-нормалното нещо е да бъде тествана. Кога ще я направят, кога ще я изтестват”, попита специалистът по сигурност Константин Веселинов. 

ЦИК: Двата вида гласуване ще се вписват отделно

Очаква се всеки избирател да има възможност да наблюдава процеса на броене. Това най-вероятно ще се случва чрез страницата на министерството.

Работата с мобилните устройства ще е задължение на председателите на секционните комисии, които ще трябва да минат и през обучение.

“Ще има само едно приложение, което ще стартира и ще работи по видеозаснемане и видеозлъчването”, посочи Мазнев. 

Процесът ще се случва в две стъпки и започва още в деня преди изборите, като устройствата ще бъдат доставени заедно с бюлетините. Пликовете ще бъдат два – единият с QR код, поясни Мазнев. 

Ако устройството не работи, председателите могат да използват резервното от районната комисия. В неделя директно се активира QR кода от втория плик.

“В момента, в който го активира QR кода, отива в системата и показва от коя секция работи този телефон”, обясни зам.-министърът. 

До края на седмицата се очаква да стане ясно и кой ще се заеме с изпълнението на поръчката.

Next Post

Meta работи върху нова социална мрежа - Свят

Компанията Meta, която притежава социалните мрежи Facebook и Instagram, обяви днес, че работи върху нова социална мрежа. Според описанието това може би ще бъде конкурент на Twitter, предаде Франс прес, цитирана от БТА. „Обмисляме една децентрализирана и независима социална мрежа, позволяваща споделяне на писмени съобщения в реално време“, се казва […]
Meta работи върху нова социална мрежа - Свят

Може да харесате още