Ученик разкри тайната на „лъча на смъртта“ на Архимед – Любопитно

Венцислава

Канадският ученик Брендън Сенер успя да пресъздаде „лъча на смъртта“ на древногръцкия учен Архимед у дома, съобщава IFL Science.

С това оръжие, според описанията, ученият е успял да отблъсне атака срещу Сиракуза през 213 г. пр.н.е. 

В статията се отбелязва, че става дума за изобретението на Архимед, чиято същност е специалното поставяне на огледала по бреговата линия. Благодарение на тях ученият успя да фокусира слънчевите лъчи и след това да ги насочи към платната на вражеските кораби и, както се казва в древните описания, като по този начин ги подпали.

Въпреки това, самото съществуване на това устройство все още поражда съмнения сред изследователите, тъй като те не са успели да намерят други доказателства освен древни текстове.

IFL Science съобщава, че устройството е възпроизведено от 12-годишен ученик с помощта на настолни лампи и четири огледала.

Тийнейджърът отбеляза, че три огледала се нагряват с четири градуса, а четвъртото, което се превръща в нещо като свързващо звено, се нагрява с 10 градуса.

Въз основа на това той стигна до извода, че самата концепция на изобретението работи и не изключи, че действително може да се използва в битка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Сарафов представи Светлана Митова - новия шеф на СРП - България

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов представи пред прокурорите от Софийска районна прокуратура (СРП) Светлана Митова от Върховна прокуратура, която с решение на Висшия прокурорски съвет от 15.02.2024 г. бе избрана за изпълняващ функциите административен ръководител на СРП. (Видеото е архивно.) „Необходимо е ново начало. Убеден съм, че в Районната прокуратура […]
Сарафов представи Светлана Митова - новия шеф на СРП - България

Може да харесате още