„Уолстрийт джърнъл“: САЩ са предоставили на Израел 100 бомби за войната в Газа – Свят

Венцислава

Според материал, публикуван в американското издание „Уолстрийт джърнъл“, САЩ са предоставили на Израел 100 бомби, предназначени за поразяване на укрепени цели или цели, заровени дълбоко под земята, като например военни бункери, както и десетки хиляди други оръжия за войната срещу радикалната групировка „Хамас“, предаде ДПА.

„Уолстрийт джърнъл“ съобщи вчера, цитирайки американски служители, че Израел е получил бомби за поразяване на бункери с бойна глава „Би Ел Ю-109“ (BLU-109), предназначена да пробива бетон, преди да експлодира. 

Ердоган: Шансът за мир в Газа засега е изгубен

Доставките на допълнителни оръжия и боеприпаси, включително на около 15 000 бомби и 57 000 артилерийски снаряда, започнаха малко след нападението на „Хамас“ срещу Израел и продължават и до момента, отбелязва ДПА. 

САЩ, които доставяха оръжия и боеприпаси на най-близкия си съюзник в региона още преди избухването на конфликта в Газа, до момента не бяха давали информация за общия брой на оръжията, пратени на Израел, или за броя на бомбите за поразяване на бункери, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Кои са останалите 136 заложници от Газа?

Бойните глави „Би Ел Ю-109“ са разработени така, че с голяма точност да унищожават бункери или други цели, заровени дълбоко под земята, като например тунели. „Хамас“ има мрежа от тунели, която се разпростира на стотици километри под ивицата Газа, уточнява ДПА. Тунелите не само осигуряват на „Хамас“ скривалища, но позволяват на членовете на групировката да се появяват неочаквано и да изчезват отново. 

Израел иска буферна зона в следвоенна Газа

Армията на Израел е високо развита и също разполага с бомби, които могат да унищожават бункери, отбелязва ДПА. Според „Уолстрийт джърнъл“, когато САЩ са доставяли боеприпаси на Израел след атаката на „Хамас“ на 7 октомври, те са поискали ключовият им съюзник да гарантира, че жертвите сред мирното население ще бъдат ограничени. 

След края на едноседмичното примирие вчера сраженията в Газа продължиха, припомня ДПА. Армията на Израел каза, че „Хамас“ е нарушил споразумението за спиране на огъня, като е изстрелял вчера сутринта ракети към Израел. Няма информация за щети или жертви. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Проверка срещу полицаи заради арест в София - България

Съмнения за полицейско насилие. Сигналът е подаден от бившия кандидат-депутат от „Демократична България” Виктор Иванов. По думите му той е бил задържан без основание, а срещу негов приятел е употребена физическа сила. Историята се развива в събота през нощта, недалеч от НДК, предава NOVA. Приятел на мъжа заснема клип в нощта […]
Проверка срещу полицаи заради арест в София - България

Може да харесате още