Внимание! Предупреждение за мощно слънчево изригване – Любопитно

Венцислава

На 17 юли се очаква мощна слънчева активност, която може да попречи на късовълновите комуникации, заявиха руски учени, след като в неделя бяха наблюдавани три изригвания.

Слънчевата буря, която ни изплаши: Какво следва?

Институтът по приложна геофизика „Федоров“ в Москва заяви, че са възможни изригвания от клас X, включително протонни, както и влошаване на условията за късовълнова радиовръзка.

Изригванията от клас X са най-големите експлозии в слънчевите системи и могат да предизвикат дълготрайни радиационни бури. Протонните изригвания са буря от слънчеви енергийни частици, съставени предимно от протони.

Слънчевите изригвания се случват, когато мощните магнитни полета във и около Слънцето се свържат отново. Според НАСА те могат да засегнат магнитното поле на Земята с потенциал да повредят сателити и комуникационно оборудване.

7 причини да стоите повече време на слънце

През 2022 г. геомагнитна буря, предизвикана от голям изблик на радиация от Слънцето, извади от строя 40 току-що изстреляни тогава спътника на SpaceX.

В неделя са наблюдавани три мощни слънчеви изригвания, съобщиха от института „Федоров“, като едното е продължило 14 минути, придружено от смущения в радиокомуникациите.

Next Post

Горски пожари бушуваха край Атина, опожарени са домове - Свят

Два горски пожара обхванаха безконтролно горски масиви и градове северозападно от Атина за втори ден във вторник, принуждавайки още жители да напуснат домовете си, докато властите се борят да спрат пламъците да достигнат до район с петролни рафинерии. Според очевидци и официални лица един от фронтовете на пожара се е […]
Горски пожари бушуваха край Атина, опожарени са домове - Свят

Може да харесате още