Западна Австралия обхваната от екстремно гореща вълна – Свят

Венцислава

Някои части на Западна Австралия бяха обхванати днес от „екстремно“ гореща вълна, което повиши риска от пожари в храсталаците в обширния щат, съобщиха от националната метеорологична служба, предаде Ройтерс.

Бюрото по метеорология предупреди за „екстремно гореща вълна“ в отдалечените райони на Пилбара и Гаскойн на най-големия австралийски щат, като допълни, че температурите там могат да достигнат 40 градуса по Целзий през уикенда.

В миньорския град Парабурду в Пилбара, на около 1500 км северно от столицата на щата Пърт, за събота прогнозата сочеше максимална температура от 47 градуса по Целзий, което е с повече от шест градуса над средната максимална стойност за януари.

Най-високата температура в Австралия от 50,7  градуса  е регистрирана на летище „Онслоу“в Пилбара на 13 януари 2022 година.

Горещото време в събота повишава риска от пожари в храсталаците в и без това високорисковия пожароопасен сезон на фона на климатичния феномен Ел Ниньо, който обикновено се свързва с екстремни явления като горски пожари, циклони и засушавания.

Предупреждението идва, след като по-рано стотици пожарникари по-рано този месец се бориха с излязъл от контрол пожар в храсталаците край Пърт на фона на повишаващите се температури, което предизвика евакуация.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Почина актьорът Дейвид Гейл - Свят

Източник: Getty Images Дейвид Гейл, актьорът, който изигра д-р Джо Сканлън в повече от 200 епизода от сериала „Port Charles“, почина на 58-годишна възраст. Заслугите на Гейл също включват роли в „Бевърли Хилс: 90210“ и „Савана“. Сестрата на Гейл, Кейти Колменарес, обяви новината за смъртта му в Instagram в петък. Причината за смъртта на Гейл все още […]
Почина актьорът Дейвид Гейл