Застудяване и сняг: Каква е причината за необичайнте температури в България – България

Венцислава

Причината за необичайните температури в България, а и в Европа и американския североизток, е климатичният феномен – Северната атлантическа осцилация (North Atlantic Oscillation – NAO). Той се развива в Северен Атлантически океан за сметка на колебанията в разликата между ниското атмосферно налягане над океанската повърхност в района на Исландия и високото – над Азорските острови. Тази осцилация (колебание) в разликата на наляганията контролира силата и посоката на западните ветрове и пътя на бурите през Северния Атлантически океан. Като за разлика от Ел Ниньо, NAO е в голяма степен атмосферен режим.

Северноатлантическата осцилация има две фази: положителна, която предизвиква засушаване в Южна Европа и Северна Африка и влажно време в Северна Европа с отрицатела фаза, при която е обратното – валежи в  Южна Европа и Северна Африка и суша в Северна Европа.

Идва зимата на Ел Ниньо в САЩ: Какво означава това

Индексът NAO характеризира големите промени настъпващи в атмосферата, което от своя страна води до съществено въздействие върху времето и климата на Европа. При положителни стойности на NAO зоналния пренос е добре изразен и значително по-устойчив. Формиралите се Северноатлантически циклони са мощни, дълбоки и се движат по по-северни пътища. Това определя по принцип по-топла зима в Европа и особено в Северна Европа. В Южна Европа е по-хладно и сухо. Когато индексът NAO е отрицателен западния пренос е по-слаб, Северноатлантически циклони са по-слабо изразени, движат се към Югоизточна Европа и носят топлина и влага. Зимата в Западна Европа е по-суха и по-студена, а в Южна Европа и на Балканите зимата е по-влажна и мека.

Първи прогнози за снега през тази зима: Кога ще настъпи пикът на Ел Ниньо

Статистически е доказано, че прогнозната връзка между индексът NAO и характерът на зимите на Европейския континент е със сбъдваемост 70%, което само по себе си е много добър показател. Индексът на Южната осцилация (Southem Oscillation Indeks SOI) изразява колебанията в атмосферното налягане в Югозападния Тихи океан между Даруин (Австралия) и Таити. Тъй като проява на топли или студени повърхностни океански води (Ел Ниньо, Ла Ниня) в екваториалната, източна част на Тихия океан е тясно свързано в Южната осцилация, то те могат да се обединят в един нов индекс ENSO. Така ENSO топла фаза представлява Ел Ниньо, а ENSO студена фаза – Ла Ниня.

Проявата на Ел Ниньо или Ла Ниня влияят на времето и климата не само на прилежащите територии, но и чрез промяната в ОАЦ и на значително по-отдалечени територии.

Настоящата година ще бъде най-горещата в историята

След преминаването на студеният атмосферен фронт, температурите над нашата страна се понижиха чувствително. Облачността от северозапад започна да се разкъсва и да намалява, като през нощта над почти цялата страна ще се изясни. През следващите часове обаче понижението на температурите ще продължи и утре сутрин (17.10). Очакваме ниски температури над планинските и крайните югозападни райони от страната. Най-ниски очакваме да са над района на Драгоман, Перник, Сливница, Трън и Брезник.

През деня във вторник над Южна България ще започнат валежи от дъжд, а над 1800-2000 метра ще завали и сняг, като се очаква да се образува и снежна покривка.

Next Post

Дж. К. Роулинг: С удоволствие бих излежала две години в затвора - Любопитно

Дж. К. Роулинг заяви, че с удоволствие би прекарала две години в затвора, ако бъдещото лейбъристко правителство обяви за престъпление от омраза умишленото назоваване на някого с грешни местоимения. Авторката на „Хари Потър“ заяви, че по-скоро ще лежи в затвора за неправилно определяне на пола, отколкото да се подчинява на […]
Дж. К. Роулинг: С удоволствие бих излежала две години в затвора - Любопитно

Може да харесате още