Клоуни играят пред болни деца в Национална кардиологична болница

gbx

Клоуни играят пред хоспитализирани деца в Националната кардиологична болница в София.

Янита Кирова и Ива Лапатова, по-известни като медицинските клоуни д-р Куку и д-р Пипи ще представят своята постановка “Коледни бъркотии” пред най-малките пациенти на МБАЛ “Национална кардиологична болница” от 11 часа на 19 декември. Техни помощници ще бъдат малките артисти от школата за пластичен театър “Училище за щастие”. Заедно те ще повдигнат духа на малчуганите, на които се налага да изкарат дните около Коледа в болницата.

източник на снимка: http://lovetheater.bg
източник на снимка: http://lovetheater.bg

“Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи” беше един от финалистите, които се състезаваха за допълнително финансиране в социално отговорната инициатива на Нова броудкастинг груп ПРОМЯНАТА. Въпреки, че не успяха да спечелят, младите таланти не се отказват от своята мечта. Идеята на Ива и Янита е да развият клоунадата в медицинските заведения в България. От март тази година, те редовно правят посещения в детското отделение на Националната кардиологична болница. Тяхната цел е да бъде изградена национална мрежа от медицински клоуни, които да посещават болниците не само в София, но и в цялата страна. Искат да обучават в тази насока артисти от всякакви области – артисти, музиканти и пр., които да правят престоя на децата в болница едно по– приятно изживяване.
Доказано е, че присъствието на медицински клоун в болниците помага както на детето да се адаптира по-добре в не особено приятната болнична среда, така и за по– бързото му възстановяване. Освен това клоуните спомагат и за по-лесното осъществяване на медицинските манипулации с децата.

Основоположник на медицинската клоунада е д-р Хънтър Кембъл – американски лекар и професионален клоун, който още през 50-те години на миналия век организира доброволци облечени като клоуни, които даряват усмивки на пациенти в целия свят. За хората той е по-известен с аристичния си псевдоним Пач Адамс. Неговия живот и инициативи вдъхновяват и едноименнич филм, в който ролята на Паш Адамс е изиграна от покойния вече актьор Робин Уилиамс.

.
Постановката “Коледни бъркотии” ще бъде представена и пред широката публика в Читалище „Алеко Константинов-1897“ на 22.12.2016г. от 19:00ч., ул.Оборище 73.

Next Post

Ивайло Пенчев собственик на "Уолтопия" с гневно отворено писмо към София Тех Парк

Собственикът на една от най-успешните и иновативни български компании – „Уолтопия“ – обвини ръководството на „София Тех Парк“ и чиновниците в Министерството на икономиката за провала на проекта. В остър тон Ивайло Пенчев разкритикува лошото управление на технологичния парк и обвини държавата, че е подвела инвеститорите и за пореден път […]

Може да харесате още