Кой се заглежда повече – мъжете или жените?

delga

Сигурно сте чували хиляди пъти, че жените не се заглеждат по мъже толкова, колкото го правят представителите на силния пол. Вероятно сте спорили с поне няколко жени, които трърдя точно това. Но дали наистина е така?

Австралийският учен Алън Пийз различава три основни вида погледи: социален, интимен и властнически. Ние ще се спрем на втория вид – интимния поглед. При него гледаме събеседника си в триъгълната зона, която се оформя между двете очи и долния край на тялото.

Да се върнем на първоначално описаната ситуация, в която се разминаваме с някой. Когато го погледнем, първото нещо, което установяваме, е пола. Това е целта на първия поглед. След като вече сме определили мъж или жена стои пред нас е ред за по-обстойно изучаване. Поглеждаме още веднъж и констатираме степента на интерес.

За всички ли важи това? Според Алън Пийз преди да насочим вниманието си към лицето обикновено поглеждаме два пъти човека срещу нас. Това го прави всеки човек, без изключение.

Има ли разлика в начинът, по който гледат мъжете и жените? Разлика има и тя се усеща много осезаемо. Тя се поражда основно от периферното зрение, което е доста по-добре развито при жените. При разминаването мъжът явно показват интерес, като я обхожда с поглед, а тя сякаш просто го подминава. Тази ситуация се повтаря при всяко следващо разминаване на представителите на двата пола. Това на навежда на извода, че силният пол е много по-активен. Но така ли е в действителност?

те гледат повече от мъжете
Източник на снимката:chrysacuity.wordpress.com

Оказва се, че мъжете, за да огледат една жена, трябва да местят погледа си нагоре и надолу по тялото й. При жените ситуацията е друга. Благодарение на добре развитото периферно зрение очите им могат да шарят незабелязано и по бърз и дискретен начин изграждат желаната представа за обекта.

„По-широкият диапазон на периферното виждане на жената й позволява незабелязано да опипва тялото на мъжа от главата до петите.” – Алън Пийз, „Езикът на тялото”

Жените твърдят, че не гледат мъже. Учените обаче ги разобличиха – те не само че гледат, а си позволяват да го правят дори повече от мъжете. И са облагодетелствани, оставайки незабелязани.

Следващия път, когато се разминете с някой, обърнете внимание на ситуацията и наблюдавайте погледа му. Така лесно ще се научите да разчитате езика на тялото.

Next Post

Учени откриха човешка ДНК на 400 000 години

Учени откриха ДНК материал на 400 000 години в Сима де лос Уесос в Северна Испания. Това откритие отваря нови хоризонти при изучаването на нашите предци. Но резултатите са объркващи, защото възникват повече въпроси, отколкото отговори за нашето все по-сложно родословно дърво. В списание “Nature” е описан като най-старият човешки […]

Може да харесате още