Новият проект на Google – “Loon”

delga
снимка: интернет

Project Loon е новият експериментален проект на Google, който има за цел да провери дали може да се разпространи интернет връзка и в най-отдалечените точки на света. С помощта на балони – тридесет на брой, изпълнени с хелий, превозващи компютърна техника. Околосветската им обиколка стартира от Нова Зеландия, като най-важната задача е разпространението на добър интернет до всички точки на планетата.

Създателите на Project Loon се надяват проектът им да бъде успешен, така че да могат да помогнат на колкото се може повече хора, намиращи се в по-отдалечени райони или пострадали в бедствено положение с лоша комуникация и нуждаещи се от помощ. Според експертите – проектът Loon е доста сложна задача за преодоляване.

схема: интернет

Балоните разполагат със слънчеви батерии, благодарение на които инженерите могат да ги преместят там, където установят, че има нужда от интернет, също така сa електронно оборудвани с всичко необходимо. Балоните се насочват към въздушните течения на голяма височина в стратосферата и всъщност така се придвижват.

Целта на Google е балоните да се движат в стратосферата – на височина от около 20 километра над земята, два пъти над нивото, на което се движат пътническите самолети. Всеки балон трябва да осигури интернет мрежа с обхват до 1200 кв. км. Също така могат да се задържат в небето около 100 дни на едно и също място.

Google  вярват, че благодарение на новия проект голяма част от населението на Земята ще имат достъп до интернет пространството.

По принцип не е невъзможно да имаме мобилен телефон в Субсахарска Африка, но дали хората там имат възможност да получат интернет връзка, поради икономически и финансови проблеми, споделят от компанията. Поради тази причина, Google си поставя голямата задача, наричайки този проект Loon.

Но идеята на Loon е много съществена. Идеята, че може да има по-лесна и надеждна интернет връзка в различни точки на планетата и то благодарение на небето, което е общо за всички – “Loon for all”.

 

Next Post

Учени харчат 500 000 паунда за изследвания на детски играчки

Група учени планират разходи от 500 000 паунда за да открият как детски играчки като Екшън Ман формират детското мислене за война и тероризъм. Към целите на изследването е включено и намирането на отговор на въпроса дали подобни играчки са носители на идеи за армията. Проектът, който е финансиран от […]
Популярните играчки Action Man

Може да харесате още