Ново ДНК изследване доказа, че първите опитомени кучета са били европейски

delga
Оалф Талман и неговите кучета
Изследвателят Олаф Талман в компания с неговите кучета

Според нови данни от научни изследвания кучета са били опитомявани преди деветнадесет до тридесет и две хиляди години в Европа. Новите ДНК изследвания на фосили от вълци и кучета потвърждават тезата, че за първи път тези животни са били опитомени в Средния Изток или Източна Азия. Научни изследователи са на мнение, че опитомяването е започнало от обикалящите около човешки ловни биваци сиви вълци, които най-вероятно са търсили остатъци от храна. Постепенно хората са приели животните като пазачи и партньори в лова и са ги научили на някои полезни дейности. Къде точно се е случило всичко това е въпрос, на който все още не бе ясно отговорено. Олаф Талман и негови колеги от университета в Турку, Финландия, са извършили сравняване на ДНК от живи кучета и генетичен материал от намерени животински праисторически остатъци. Сравнението показва, че фосилите са на кучета от Европа.
„Сигурни сме, че именно в Европа е било първото опитомяване на куче,” коментира Талман, чието изследване бе публикувано в научен журнал.
Фактът, че кучета са били опитомявани толкова рано в Европа сочи, че животните са се приобщили към хората, още когато европейци са се препитавали с ловуване, а не с фермерство и градинарство. Талман смята, че първите приятели на хората са се сближили заради остатъци от трупове на други животни, оставяни от ловци. След това животните са се научили да помагат в лова. Генетичния анализ в изследването се основава на ДНК от митохондрии – често използван начин за установяване възраст на фосили. В този анализ са били изследвани фосили от кучета и десет вълка.

ДНК от митохондрии
Митохондрийна ДНК, която се използва в изследвания

По-нататък изследването е продължило със сравняване от първите митохондрии с проби от сто и тридесет „модерни” кучета и вълци.

Изследването показва и това, че първите кучета, произлезли от сиви вълци вече са изчезнали.

Митохондрийна ДНК се предава от майки на дъщери и се променя постепенно с всяко поколение. Чрез изследването й учените могат да изчислят кога популации или видове започват да се различават генетично. Експерти в генетиката смятат, че сегашните кучета се различават изключително много от праисторическите им събратя, произлезли от вълци.
„Преминаването от вълк до Чихуахуа очевидно е дълъг процес, а и активното размножаване се е случило само преди няколко века,” смята Талман.

Next Post

Златна кола – Lamborghini Aventador в Книгата на “Гинес”

Това е връхната точка, която може да бъде постигната в света на автомобилите! Оттук повече няма накъде. Доказателство за това е зашеметяващият Lamborghini Aventador LP 700-4., конструиран от висококачествено злато, платина и карбонови нишки. На това му се казва истинско бижу – 24 карата с диаманти, а не просто кола. […]

Може да харесате още