Учени откриха връзка между гените и мозъчната дейност

delga

Според данни от ново изследване намаляването работоспособността на мозъка е свързано не само с възрастта, но и с човешките гени. До този извод са стигнали учените от Тексаският биомедицински изследователски институт в Сан Антонио и Университетът Йейл.

„Идентифицирането на гените, които са свързани с дейността на мозъка би ни помогнало в изследването на биологичните процеси, водещи до остаряване на мозъчните клетки”, споделя професор Джон Бланджеро, който е биомедицински Професор Дейвид Гленспециалист, генетик и автор на изследването. Проучването е финансирано от Националният здравен институт, а резултатите са публикувани на 04.11.2013 г. в научният сборник на Националната академия на науките. Автор в проучването е и Дейвид Глен, доцент по психиатрия в Университетът Йейл.

В изследваните 1129 пациенти на възраст между осемнадесет и осемдесет и три години, учените откриват закономерности в намаляването на неврокогнитивните възможности на бялата материя в мозъка. Тази материя влияе върху начините на запомняне и функциониране на мозъка. Генетичният материал, взет от хора с роднински връзки дава възможност за предсказване на промени в мозъчните дейности.

Участниците в експеримента са включени в изследването Генетика на мозъчната структура и са главно от мексикански фамилии от Сан Антонио. Снимките на мозъка са направени в Здравният център на Университетът в Тексас под ръководството на доктор Питър Фокс.

„Изследването на по-големи обеми от хора с роднински връзки дава по-голям източник на информация относно как генетичните фактори се променят с времето”, разяснява Бладжеро.

 

С прилагане на комплексни анализи, учените демонстрират неврокогнитивно влошаване, което се получава с увеличаване на възрастта. По същият начин се доказва и влиянието на бялата материя върху гените. Изследователите успяват да представят и как различният набор от гени е отговорен за тези два биологични процеса.
„Ключовото предимство на това проучване се състои във факта, че наблюдаваме огромен брой от фамилии. Това ни позволи да отделим генетичните от негенетичните влияния върху процеса на стареене,” разяснява Глен.

Next Post

Откриха нов вид динозавър живял преди осемдесет милиона години

Палеонтолози представиха нов вид динозавър, останки от който са открити преди четири години в южна Юта, САЩ. Откритието доказва, че динозаври като Тиранозавър рекс са съществували десет милиона години по-рано отколкото се е смятало до сега. Реплика на целият скелет на чичото на Тиранозавър рекс е вече поставена в Националният […]
Нов вид динозавър

Може да харесате още