Българка и бебето ѝ са блокирани в Сърбия – Свят

Венцислава

Близо 4-ри месеца българка и бебето ѝ са блокирани в Сърбия и не могат да се приберат у нас. Причината – жената ражда преждевременно в Ниш, докато пътува от Австрия към България, предава NOVA.

Сръбските власти отказват да издадат паспорт на детето без съгласието и на двамата родители. От бащата, обаче няма и следа и той се издирва. Боряна и съпругът ѝ се запознават в Австрия, където и двамата живеят и работят. Преди близо година обаче мъжът, който е сръбски гражданин, ги изоставя.

Българката решава да се прибере у нас, където да роди и отгледа сама детето си. Малко преди сръбско-българската граница обаче жената получава контракции и постъпва в болница – месец преди термина. Така майката разбира, че няма как да се върне в България, тъй като без подпис от бащата детето не може да напуска Сърбия.

Нещастна случайност. Така Боряна определя появата на дъщеря ѝ на бял свят точно в Сърбия – родината на съпруга ѝ, с когото не се е виждала и чувала близо година.

„Въобще не ми е било цел да я родя точно в Сърбия. Аз бях на път за България, където беше планирано и самото раждане. Въобще не ми мина през ума, че нещо такова може да се случи. Непланирано и точно месец по-рано, отколкото трябваше да се роди”, разказва Боряна.

След раждането на Лена, Боряна разбира, че вече не могат да продължат към България, ако няма съгласие от страна на бащата. И от няколко месеца двете живеят в хостел в Ниш.

„Много трудно се отглежда бебе в  хостел. Обаче имам поддръжка от страна на собствениците на този хостел. И въпреки, че нямат никакви условия за отглеждане на малко бебе, успявам някак. Искам да благодаря на всички хора, които помагат”, посочва жената.

Сред тях е и консулът ни в Ниш, който съдейства на Боряна да получи акт за раждане от общината. Това обаче не означава, че тя може да пътува с бебето.

„От там се поражда казусът – без подпис от посоченото лице като баща в акта за раждане, ние не можем да издадем документ за самоличност, паспорт. Същото важи и по сръбското законодателство. Именно това е проблемът”, твърди Димитър Цанев, консул на България в Ниш.

От мъжа обаче няма и следа. „Сръбските власти го издирват, търсят го, но доколкото ми е известно няма никаква връзка с него. Възможно е и да не е на територията на Сърбия”, категоричен е консулът.

„В момента никой не знае и самата аз не знам къде се намира”, заяви българката.

Така за българката единствен вариант остава да води дело – за присъждане на родителските права само върху нея и разтрогване на брака. Свързала се е и с адвокат.  А до дни Боряна и Лена ще бъдат прехвърлени в институция за настаняване на майки с деца.

„Специален дом в Белград с всичко необходимо. Ще ми се дава и храна за мен и за малката Лена – мляко, пелени, докато не завършим всички останали процедури, да мога да ѝ извадя паспорт и да се приберем в България. Планът ми е да бъда в България при своите родители”, твърди Боряна.

И най-после да ги запознае с внучката им, която вече близо 4-ри месеца гледат само от екрана на телефона.

Next Post

Лавров: Израел и Палестина да се въздържат от действия, влошаващи ситуацията - Свят

Руският външен министър Сергей Лавров призова Израел и Палестина да се въздържат от действия, които биха могли да провокират по-нататъшно влошаване на ситуацията, предаде ТАСС. Израелската армия е убила тийнейджърка при сблъсъци „Лавров призова израелските и палестинските партньори да проявят максимална отговорност и да се въздържат от всякакви действия, които […]
Лавров: Израел и Палестина да се въздържат от действия, влошаващи ситуацията - Свят

Може да харесате още