Хусите водят преговори с международни субекти относно „операциите“ в Червено море – Свят

Венцислава

Свързаното с Иран йеменско шиитско бунтовническо движение „Ансар Аллах“ (хусите) участва в преговори с други „международни субекти“, водени с посредничеството на Оман, а предметът на разговорите са операциите на хусите в Червено и Арабско море, съобщи говорител на бунтовническото движение, след поредицата нападения срещу кораби, извършени от групировката, цитиран от Ройтерс.

Хусите: Всяко враждебно действие срещу Йемен ще има тежки последици и ще струва много

Не беше уточнено кои точно са другите преговарящи страни, както и къде и кога са се състояли разговорите. Организирането на подобни преговори обаче може да е знак за готовност на хусите за намаляване на напрежението, отбелязва Ройтерс.

Те са подчертали във водените с оманско посредничество разговори, че становището им не подлежи на преговори, докато Израел не прекрати „агресията“ си срещу Газа и не позволи в палестинския анклав да влезе хуманитарна помощ, каза говорителят на движението Мохамед Абделсалам.

Но той добави, че „всяка реална стъпка“ за решаване на хуманитарната криза в Газа чрез доставката на храни и лекарства „би допринесла за намаляване на напрежението“.

Хусите извършиха нападения срещу кораби, плаващи в Червено и Арабско море, в знак на протест срещу бомбардировките и нахлуването на Израел в Газа, при които бяха убити почти 19 000 палестинци.

Йеменските хуси са опитали да атакуват с ракета товарен кораб в Червено море

„Подчертахме пред всички (страни в преговорите), че операциите (на хусите) са в подкрепа на палестинския народ в ивицата Газа и че не можем да седим безучастно на фона на агресията и обсадата“, каза Абделсалам.

Нападенията на хусите накараха някои компании за морски превози да спрат плаванията си в Червено море, жизненоважен коридор за международната търговия и доставки на енергоносители между Европа и Азия, отбелязва Ройтерс.

След тези атаки най-голямата в света компания за превоз на корабни контейнери, швейцарската MSC, също спря да плава през Червено море, предаде ДПА.

Тя обяви това по-рано днес в Женева. В петък в региона беше извършено нападение срещу кораба ѝ „Палатиум III“, при което нямаше пострадали, но контейнеровозът понесе щети.

„За да съхраним живота и здравето на нашите моряци“, спираме да плаваме през Суецкия канал, докато маршрутът през Червено море отново не стане сигурен, посочи MSC.

Според компанията алтернативният път покрай нос Добра надежда в Южна Африка ще удължи с няколко дни бъдещите курсове на компанията.

Хусите атакуваха търговски танкер, крилата ракета е предизвикала пожар и щети

Суецкият канал свързва Средиземно с Червено море, което го прави най-краткият морски маршрут за свързване на Азия и Европа. Около 10% от цялата световна търговия преминава през Червено море.

Карго компаниите Maersk и Hapag-Lloyd също решиха да преустановят временно преминаването на корабите си през Суецкия канал.

В последно време американски и британски военни кораби предотвратиха няколко предполагаеми нападения с дронове над Червено море.

Next Post

Козметични терапии с Biologique Recherche в клиники Derma-Act

Грижа за красотата и здравето – едно от най-важните решения, които можем да предприемем, за да изглеждаме и да се чувстваме добре. Derma-Act са клиники, насочени имено към този процес, които осигуряват множество възможности за иновативни терапии и първокласни решения на редица проблеми. Една такава терапия е Biologique Recherche. Това […]
Biologique Recherche

Може да харесате още