Как да премахнем акнето?

Акнето представлява възпалително заболяване на кожата, по-конкретно на космено-мастния фоликул. Най-често от него са засегнати тийнейджърите и младежите, но принципно може да бъде проблем на хора на всякаква възраст.

Състоянието се проявява под формата на комедони, кисти, пустули или папули, като обикновено след всички обриви остават белези.

Акнето причинява тревожни разстройства, ниско самочувствие и социална изолация и като цяло влошава качеството на живот на пациентите.

Кое причинява появата на акне?

Въпреки че като кожно състояние акнето е доста разпространено, причините за неговото изникване не са изцяло известни. Въпреки това за основни фактори, предизвикващи появата на акне, се смятат такива като:

  • хормонални промени по време на пубертета;

  • ежедневен стрес;

  • фамилна обремененост;

  • мазна и нездравословна храна;

  • тютюнопушене, причиняващо оксидативен стрес на кожата;

  • неправилна грижа за кожата и др.

Как можем да се справим?

Има много ефективни начини, които да ви повлияят положително да се справите с акнето.

Подходяща диета

Изборът на храна е от голямо значение за контрола на омазняването, пъпките и неприятните подутини по лицето и на други места по тялото. Има различни диети, които може да помогнат, но предварително трябва да потърсите консултация с дерматолог. При всички случаи съветите му ще са насочени към това да не прекалявате с преработените храни и мазнините. Някои диети са с нисък гликемичен индекс, а други – с омега-3 мастни киселини, както и с храни с богато съдържание на витамин А, D и E.

Козметика

За засегнатата кожа трябва да полагате специални грижи. Козметичните продукти трябва да са с формули, подходящи за конкретния тип кожа и е добре да са препоръчани от специалист.

Слънцезащита

Различните видове образувания, характерни за състоянието, могат да доведат до проблемна пигментация при излагане на слънце. Медикаментите за лечение е възможно да изострят чувствителността към UV лъчите, затова трябва да използвате подходяща слънцезащита.

Здравословната диета, упражненията и качественият сън ще понижат стреса и естествената устойчивост на кожата ще бъде по-висока. Ако се спре и тютюнопушенето, може да се разчита на намаляване на акнеичните прояви.

Какво лечение може да се предприеме?

Съществуват различни начини за лечение на акне, като за най-подходящото за вас трябва да потърсите помощ от дерматолог.

С лазер

За отстраняване на проблемите с акне лечение с лазерна технология от ново поколение Cutera excel V+ може да помогне за третиране на активните акнеични форми, както и за остатъчните червени белези. Със своите три накрайника лазерът съчетава две дължини на лъча против дифузно зачервяване, лезии, пигментни промени и различна степен на акнеични прояви.

Приложението на лазерното лечение е безопасно, подходящо е за кожа от всякакъв тип и е възможно да се прилага заедно с лекарствено лечение, като не изисква възстановителен период.

Комбинирана терапия

За по-ефективно премахване на акне се препоръчва комбинирането на химичен пилинг, аква пилинг и микродермабразио. Комбинираната терапия помага срещу основни фактори, които причиняват акне, почиства дълбоко лицето и регенерира кожата.

Всяко лечение ще бъде успешно, ако бъде назначено по индивидуален терапевтичен план, но важна е и профилактиката при предразположена към акнеични прояви кожа.

Rate this post
Next Post

Шофьор блъсна патрул на АМ „Тракия”, двама полицаи пострадаha - България

Тракия Бургас инцидент    К атастрофа между лека кола и полицейски автомобил на 107-и километър на АМ “Тракия” в посока Бургас. Инцидентът е възникнал след 14:30 ч. в събота, предават NOVA по данни от полицията в Пловдив. По предварителни данни лек автомобил „Форд“ блъснал отзад патрулна кола на ОДМВР-Пазарджик, която […]
Шофьор блъсна патрул на АМ „Тракия”, двама полицаи пострадаha